Deputații francezi au adoptat marți o controversată lege menită să combată separatismul, aceasta vizând printre altele să suprime discursul care instigă la ură în mediul online și să taie finanțarea din străinătate pentru grupurile religioase, relatează Euronews.

Emmanuel MacronFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Legea a fost adoptată cu 347 de voturi pentru, 151 împotrivă și 65 de abțineri. Votul a venit după peste 55 de ore de dezbateri în anterioarele două săptămâni care au dus la adoptarea a 144 de amendamente la cele 70 de articole ale proiectului.

Senatul francez, camera decizională pentru această lege, urmează să examineze proiectul denumit oficial „consolidarea principiilor republicane” în 30 martie.

Legislația vizează reducerea drastică a homeschooling-ului și le va acorda autorităților dreptul de a le refuza părinților opțiunea de a-și instrui copiii acasă. În prezent orice părinți care vor să își educe copiii la domiciliu trebuie doar să informeze autorităților.

Guvernul francez a argumentat că homeschooling-ul este folosit ca paravan de unele familii care își trimit copiii să fie educați de grupuri religioase clandestine.

De asemenea legea va incrimina distribuirea de informații despre viața privată, de familie sau profesională a persoanelor dacă acestea pot duce la identificarea lor cu scopul de a le pune viața în pericol. Infracțiunea va putea fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare și o amendă de până la 45.000 de euro.

Această măsură este menită să combată discursul care incită la ură în mediul online și este un răspuns direct la uciderea din luna octombrie a anului trecut a lui Samuel Patty, profesorul decapitat de un extremist musulman după ce le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unei ore despre libertatea de exprimare.

FOTO: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Interzicerea „certificatelor de virginitate”

Legislația va înăspri supravegherea grupurilor religioase, interzicând donațiile primite de acestea din țări străine dacă depășesc 10.000 de euro. Autoritățile vor primi de asemenea dreptul de a închide orice locuri de rugăciune dacă descoperă că promovează idei sau teorii care ar putea duce la discriminarea altor grupuri.

Alte tipuri de asociații care nu respectă valorile republicane ar putea fi închise în mod similar.

De asemenea orice persoană care va încerca să intimideze un funcționar public pentru a acorda o derogare de la aceste reguli va putea fi condamnat cu până la 5 ani de închisoare și amendat cu 75.000 de euro.

Principiul laicității va fi de asemenea întărit, legea prevăzând obligația ca orice funcționar public sau entitate a statului să asigure respectarea principiilor secularismului și neutralității statului.

Proiectul interzice de asemenea medicilor să furnizeze „certificate de virginitate” care le sunt adesea cerute femeilor înainte de a fi căsătorite cu forța și întărește pedepsele pentru căsătoriile forțate și poligamie.

Noua legislație a fost prezentată pentru prima dată de președintele francez Emmanuel Macron în octombrie 2020 în timpul unui discurs despre secularism și islamism ținut la scurt timp după uciderea lui Samuel Patty.

Discursul lui Macron a declanșat un boicot împotriva produselor franceze în o serie de țări musulmane și proteste uneori violente în timpul cărora steagul francez și imagini cu Macron au fost incendiate.

Proteste împotriva legii au avut loc și în Franța. Cel mai recent, 200 de persoane au manifestat duminică în Paris la adresa proiectului despre care acestea afirmă că discriminează împotriva musulmanilor.

Citește și: