Căsătorită la 12 ani, alungată de fostul soț la 16 și desfigurată cu acid din răzbunare, Al-Anoud Hussein Chariane ilustrează abuzurile ale căror victime sunt numeroase femei din Yemen, într-o societate unde misoginia este exacerbată de război și sărăcie, scrie AFP.

Al-Anoud, YemenFoto: Captura YouTube

Astăzi în vârstă de 19 ani, tânăra din Sanaa, capitala Yemenului, a acceptat să-și povestească istoria pentru reporterii agenției internaționale de știri. O mărturie rară.

Vălul pe care îl poartă încadrează un chip desfigurat de acidul pe care fostul său soț nu a ezitat să-l verse pe ea.

"M-a apucat de păr și a vărsat acidul, râzând", spune Al-Anoud. Aproape și-a pierdut ochiul stâng iar chipul său este afectat de arsuri profunde. Atunci, a vrut să se sinucidă.

"Am trăit în infern", descrie ea anii de căsătorie pe care i-a petrecut în lanțuri, cu bătăi frecvente.

Potrivit tinerei femei, a trăit legată cu un lanț lung de o fereastră a casei, care îi permitea însă să ajungă în bucătărie, pentru a găti, și pentru a face curat în toată casa. Dormea în camera soției bărbatului, tot legată de lanț.

La moartea tatălui său, mama sa s-a grăbit să-i găsească un soț. "A vrut să mă protejeze", adaugă tânăra femeie, încercând să-și apere mama.

Dar, în cei patru ani de căsătorie, Al-Anoud a trăit ca o "sclavă", potrivit cuvintelor sale.

A sfârșit prin a fi alungată și atunci s-a refugiat la sora sa. Cu toate acestea, fostul soț i-a cerut după câțiva ani să revină la el. În fața refuzului femeii, acesta s-a dus în octombrie anul trecut la locuința surorii sale, unde a desfigurat-o cu acid.

Căsătoria fetelor, la vârste fragede, este o practică frecventă în Yemen iar "războiul a accentuat violențele pe care le suferă", explică Tayseer Walid de la Uniunea femeilor din Yemen, un ONG local.

Efecte "ireparabile"

După ce a fost internată în clinica unde urma cursuri pentru a deveni infirmieră, Al-Anoud așteaptă acum trei operații de chirurgie plastică pentru a mai repara ce poate fi reparat.

Doctorul său, Moutawakal Chahari, recunoaște complexitatea acestei proceduri și costul său ridicat, în condițiile în care nu a primit nici acum plata pentru pentru primele tratamente. Dar, subliniază el, "efectele psihologice sunt ireparabile".

Când este vorba de condiția femeilor în Yemen, cifrele vorbesc de la sine.

Potrivit unei anchete efectuate de ONU în în 2013, 32% dintre femeile cu vârste între 24 și 32 de ani au declarat că au fost măritate înainte de 18 ani, dintre care 9% înainte de 15 ani. UNICEF a estimat că în această țară cu aproape 30 de milioane de locuitori existau în 2020 circa 4 milioane de copii căsătoriți, dintre care 1,4 milioane aveau sub 15 ani.

Într-un raport publicat în 2020, Fondul ONU pentru populație (UNFPA) a estimat la 2,6 milioane numărul femeilor și fetelor expuse la violențe în Yemen. Iar, cu pandemia de Covid-19, "cazurile de violență domestică sunt în creștere".

Violențele asupra femeilor au fost exacerbate de criza umanitară care s-a agravat în Yemen cu războiul care opune, din 2014, rebelii Houthis și puterea.

ONU a afirmat recent că se teme că "16 milioane de persoane vor suferi de foame" în 2021 în această țară săracă din peninsula arabică.

"Vreau ca acest criminal să fie judecat”

Pentru a lupta împotriva fenomenului violențelor asupra femeilor în Yemen, Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat o rară inițiativă.

Cu susținerea guvernului japonez, a fost lansată o aplicație pe mobil pentru a furniza sfaturi supraviețuitoarelor acestor violențe.

"Războiul a exacerbat problemele cu care se confruntă femeile, în special violența sporită", a constatat PNUD.

Din 2015, data intervenției militare a Arabiei Saudite în sprijinul puterii din Yemen, "violența față de femei și fete a crescut cu 63%", potrivit sursei citate.

Al-Anoud spune că a depus plângere la Sanaa împotriva torționarului său, care între timp a fugit, și așteaptă o acțiune a justiției care nu mai vine.

"Vreau ca acest criminal să fie judecat, vreau să-mi reiau studiile și să-mi reconstruiec viața!".