Statele Unite și-au exprimat marți „profunda îngrijorare” după sentința de peste doi ani de închisoare a adversarului rus Alexeï Navalny, solicitând Rusiei să-l elibereze „imediat și necondiționat”, potrivit AFP.

Antony BlinkenFoto: CARLOS BARRIA / AFP / Profimedia

"În timp ce lucrăm cu Rusia pentru apărarea intereselor Statelor Unite, ne vom coordona îndeaproape cu aliații și partenerii noștri pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru nerespectarea drepturilor cetățenilor săi", a spus șeful diplomației americane Antony Blinken într-o Comunicat de presă.

"Marea Britanie solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalny și a tuturor protestatarilor pașnici și jurnaliștilor arestați în ultimele două săptămâni", a declarat ministrul britanic de externe Dominic Raab într-o declarație, spunând că decizia "perversă" a justiției ruse arată că țara nu îndeplinește „cele mai elementare angajamente așteptate de la orice membru responsabil al comunității internaționale”.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a cerut marți eliberarea imediată a lui Navalnîi: "Condamnarea lui Alexei Navalnîi merge împotriva angajamentelor internaționale ale Rusiei privind statul de drept și libertățile fundamentale. Cer eliberarea sa imediată".

Președintele francez Emmanuel Macron a catolagt marți ca „inacceptabilă” sentința adversarului rus Alexei Navalnîi la aproape trei ani de închisoare și a cerut „eliberarea imediată” a acestuia. "Condamnarea lui Alexei Navalnîi este inacceptabilă. Un dezacord politic nu este niciodată o infracțiune. Solicităm eliberarea sa imediată. Respectarea drepturilor omului precum libertatea democratică nu este negociabilă", a reacționat președintele francez într-un tweet.

Și Germania a cerut „eliberarea imediată” a lui Navalnîi.