Noul guvern al Estoniei a depus jurământul marți, Kaja Kallas devenind prima femeie prim-ministru din istoria țării baltice, relatează The Guardian.

Kaja KallasFoto: Raigo Pajula / AFP / Profimedia Images

Guvernul cu 15 membri ai lui Kallas, o avocată în vârstă de 43 de ani și fostă parlamentară, a primit votul de învestitură al parlamentului cu 101 de membri de la Tallin.

Partidul Reformist de centru-dreapta, condus de Kallas, și Partidul de Centru social-liberal, cele mai mari formațiuni politice ale țării, au ajuns duminică la un acord pentru a forma un guvern după ce fostul premier Jüri Ratas și-a prezentat demisia mai devreme în cursul lunii ianuarie datorită unui scandal de corupție în care a fost implicat partidul său.

Guvernul se bucură de o majoritate confortabilă în parlament însă cabinetul lui Kallas are de gestionat mai multe probleme stringente până la următoarele alegeri parlamentare din 2023.

Două din prioritățile imediate ale noului executiv vor fi gestionarea pandemiei de COVID-19 care s-a înrăutățit în țara baltică în ultimele luni precum și a crizei economice pe care aceasta a provocat-o.

Partidul Reformist, o formațiune liberală susținătoare a sectorul privat și antreprenoriatului, a câștigat alegerile parlamentare din 2019 sub conducerea lui Kalla dar fostul premier Ratas a reușit să formeze un guvern prin alierea cu partidul populist de dreapta EKRE și conservatorii de la partidul Patria.

Însă Ratas și-a dat demisia în 13 ianuarie atât din funcția de premier precum și din cea de lider al Partidului de Centru pe fondul acuzațiilor de corupție formulate la adresa formațiunii sale.

Decizia acestuia a venit la o zi după ce Parchetul General al Estoniei a anunțat că suspectează Partidul de Centru și cinci persoane, printre care secretarul general al formațiunii, de implicare în posibile acte de corupție.

Kalla a subliniat echilibrul de gen în formarea noului cabinet, plasând mai multe femei în poziții cheie, printre acestea numărându-se și ministerul finanțelor și cel al externelor.

De asemenea, Estonia, o țară cu 1,3 milioane de locuitori, este acum una dintre puținele țări din lume în care atât președintele cât și premierul sunt femei.