În momentul în care Joe Biden i-a invitat pe jurnaliști în Biroul Oval miercuri, la câteva ore după ce a fost învestit ca al 46-lea președinte al Statelor Unite, a devenit clar că mai multe s-au schimbat în încăpere decât doar ocupantul scaunului, relatează The Guardian.

Joe Biden in Biroul OvalFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Biden a dezvăluit noi decorațiuni în timp ce se pregătea să semneze primele sale ordine executive, printre acestea numărându-se mai multe documente care au contramandat decizii ale predecesorului său.

Portretul lui Andrew Jackson, un președinte populist controversat din secolul XIX, adus de Trump în Biroul Oval a fost înlocuit cu un portret al lui Benjamin Franklin menit să semnaleze interesul lui Biden pentru știință, relatează Washington Post.

Alte modificări intenționate includ adăugarea unui portret al lui Franklin Delano Roosevelt, arhitectul New Deal - masivul proiect de investiții publice din anii 1930, și a două tablouri-pereche cu președinții Thomas Jefferson și Alexander Hamilton, doi politicieni cu ideologii complet diferite dar care au lucrat împreună.

Pe șemineu și rafturi se află acum busturi ale lui Martin Luther King Jr., a activistei pentru drepturi egale Rosa Parks și a lui Robert Kennedy, cunoscut ca un puternic militant anti-corupție în timpul administrației fratelui său în care a servit ca procuror general al SUA.

De asemenea notabil este un bust al lui César Chávez, un lider sindical american și activist latino-american, precum și o sculptură a tribului Chiricahua Apache care i-a aparținut primului congresman japonezo-american ales vreodată în legislativul SUA.

Bustul lui César Chávez privind în jos la fotografiile de familie ale lui Joe Biden (FOTO: Chip Somodevilla / Getty Images / Profimedia)

Noul președinte a adăugat și unele obiecte personale, printre acestea aflându-se mai multe fotografii cu familia sa. Printre ele se numără și o fotografie cu fiul său răposat, Beau Biden.

O caracteristică definitorie pentru Biroul Oval a rămas însă aceeași: Biden a ales să folosească biroul Resolute, numit așa fiindcă a fost construit din lemn al navei de explorare arctice HMS Resolute.

Biden a ales biroul Resolute din cele șase opțiuni oferite în mod tradițional președintelui, acesta fiind ales și de predecesorii săi Donald Trump și Barack Obama.

Citește și: