​Președintele democrat Joe Biden, care a depus jurământul de credință miercuri în cadrul ceremoniei tradiționale de Inaugurare, și-a început mandatul în forță, semnând nu mai puțin de 17 ordine executive. Cu ochii întregii lumi ațintiți asupra Americii, prima zi de mandat prezidențial nu va fi și ultima care va fi urmărită cu atâta atenție, căci Biden a intrat deja în cursa primelor 100 de zile de președinție în care principalul obiectiv este acela de refacere după patru ani de epocă Trump, o epocă ce s-a terminat cumva apocaliptic, cu imaginea celei mai puternice democrații zguduită de violenețele de la Capitoliu.

Joe BidenFoto: Captura YouTube

Restabilirea unității într-o societate profund divizată și radicalizată (să nu uităm că Trump a fost totuși votat de 75 de milioane de americani și a promis că se va întoarce într-o formă sau alta), gestionarea campaniei de vaccinare și a pandemiei de coronavirus, alături de efectele sale sociale și economice, dar, mai ales, refacerea rolului de lider al SUA pe plan extern și vindecarea relațiilor cu aliații de peste ocean sunt câteva dintre prioritățile sale, enunțate de altfle și în discursul de Inaugurare. Tocmai de aceea, cele 100 de zile au o miză aparte.

Astfel, un prim bilanț al administrației Biden va putea fi făcut pe 30 aprilie, când expiră termenul. Lista de priorități a lui Biden a început deja să fie bifată odată cu cele 17 ordine executive semnate imediat după instalarea la Casa Albă.

Prima sa decizie a fost să introducă obligativitatea purtării măștii sanitare pe proprietatea federală, o decizie care marchează un punct de cotitură în lupta de combatere a pandemiei de coronavirus față de predecesorul său Donald Trump, criticat adesea pentru modul în care a gestionat criza sanitară.

Președintele a declarat că purtarea măștii este un ”act de patriotism” care poate salva vieți.

Biden a numit și un coordonator al echipei de la Casa Albă care va gestiona campania de vaccinare, notează CNN.

Decizii luate în prima zi în Biroul Oval:

Alte priorități:

  • Imunizarea a 100 de milioane de americani
  • Redeschiderea majorității școlilor americane
  • Adoptarea în Congres a unui plan de relansare economică de 1,9 trilioane de dolari
  • Introducerea unei noi propuneri privind imigrația, cu posibilitatea obținerii cetățeniei

Lista va fi completată cu noi ordine ce vor fi semnate joi și vineri, având ca scop combaterea pandemiei de coronavirus și suportul economic pentru cetățenii americani afectați.

Biden va trebui să ducă la îndeplinire aceaste priorități, în timp ce Congresul va continua procesul de punere sub acuzare a predecesorului său. Sunt multe de făcut în doar 100 de zile, mai puțin de un sezon NBA, cu atât mai mult cu cât Senatul va trebui să parcurgă și procedura de votare a membrilor cabinetului lui Biden.