Viitorul secretar de stat american Antony Blinken a confirmat marți că guvernul lui Joe Biden este gata să revină la acordul nuclear iranian cu condiția ca Teheranul să își îndeplinească din nou angajamentele, potrivit AFP.

Antony BlinkenFoto: Flickr

"Dar am folosi acest lucru ca punct de plecare, împreună cu aliații și partenerii noștri care ar fi din nou de aceeași parte ca noi, pentru a căuta un acord mai puternic și mai durabil", a adăugat Antony Blinken în timpul audierii sale din Senat.

Statele Unite ale Americii vor consolida alianţele internaţionale şi vor asuma un rol de conducere pe plan mondial, prin contracararea Chinei, Rusiei şi altor naţiuni autoritariste, afirmă Anthony Blinken, desemnat de preşedintele-ales, Joseph Biden, pentru postul de secretar de Stat.

"Vom colabora la nivel guvernamental şi cu partenerii din lume, vom revitaliza diplomaţia americană pentru abordarea celor mai presante provocări contemporane. Vom fi prezenţi din nou oricând şi oriunde există mize privind siguranţa şi bunăstarea americanilor. America, în cea mai bună stare, încă are abilităţi mai mari decât orice altă ţară de a-i mobiliza pe alţii pentru binele mai mare", urmează să declare Anthony Blinken, potrivit planului discursului pregătit pentru audierile programate marţi în Senatul SUA.

"Putem depăşi China, pentru a reaminti lumii ceea ce poate face un guvern al oamenilor, ales de oameni, pentru acei oameni", subliniază Anthony Blinken, conform ABC News, catalogând relaţia dintre SUA şi China ca fiind o "rivalitate în creştere".

"Ne vom implica în lume, nu în configuraţia pe care o avea, ci în configuraţia pe care o are în prezent. O lume cu naţionalism în ascensiune, cu democraţie în regres, cu rivalităţi în creştere faţă de China, Rusia şi alte state autoritariste, cu ameninţări în ascensiune la adresa sistemului internaţional stabil şi deschis şi cu o revoluţie tehnologică ce remodelează fiecare aspect al vieţilor noastre, în special în domeniul cibernetic", va argumenta Anthony Blinken, potrivit agenţiei Reuters.

Acordul nuclear iranian, noi tensiuni

La sfârșitul anului trecut, semnatarii acordului nuclear iranian au declarat luni că „doresc să răspundă pozitiv” la „perspectiva revenirii SUA” la masa negocierilor, europenii îndemnând Iranul să nu „compromită” această șansă, potrivit AFP.

Miniștrii de externe europeni, chinezi, ruși și iranieni s-au reunit pentru a încerca să calmeze lucrurile în așteptarea noii administrații americane, pe măsură ce Iranul se îndepărtează de angajamentele sale.

Această întâlnire s-a desfășurat online din cauza pandemiei.

„Miniștrii au fost de acord să continue dialogul (...) și au luat act de perspectiva unei întoarceri a Statelor Unite, subliniind că sunt gata să răspundă într-un mod pozitiv ca parte a unui efort comun", potrivit unei declarații comune.

Dosarul iranian a cunoscut noi tulburări de la asasinarea la sfârșitul lunii noiembrie a unui cercetător iranian din domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh.

În urma acestui atac atribuit Israelului, cea mai dură aripă din Teheran a promis un răspuns, slăbind în continuare acordul încheiat la Viena în 2015.

La începutul lunii decembrie, Paris, Londra și Berlin și-au exprimat „profunda îngrijorare” față de instalarea a trei noi centrifuge avansate de îmbogățire a uraniului în Natanz (centrul Iranului).

Cele trei țări sunt, de asemenea, alarmate de adoptarea de către Parlamentul iranian a unei legi controversate privind problema nucleară care, dacă ar fi adoptată, ar însemna probabil moartea acordului.

Acest text solicită guvernului să consolideze semnificativ programul nuclear și să pună capăt inspecțiilor efectuate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Conflictul israelian-palestinian: Biden apără ”soluția celor două state”

Președintele ales al SUA, Joe Biden, consideră că singura soluție viabilă a conflictului israeliano-palestinian este „soluția celor două state”, a declarat marți viitorul său Secretar de externe, Antony Blinken, potrivit AFP.

Cu toate acestea, în fața senatorilor americani, el a recunoscut că o astfel de soluție nu este „realistă” pe „termen scurt”, solicitând în viitorul imediat imediat ca israelienii și palestinienii „să evite măsurile unilaterale care o fac și mai complexă”.