Criză socială pe fondul pandemiei, pe termen scurt, un colaps financiar pe termen mediu și, pe termen lung, conflicte cu arme de distrugere în masă pe fondul schimbărilor climatice: iată ce îngrijorează elita economică mondială, potrivit unui sondaj realizat de Forumul de la Davos și publicat marți, transmite AFP.

World Economic ForumFoto: World Economic Forum

Ediția 2021 a "Global Risks Report", realizată de Forumul Economic Mondial, cea care organizează rendez-vous-ul anual al elitei mondiale în localitatea elvețiană Davos, afirmă că epidemiile și creșterea sărăciei amenință cel mai mult stabilitatea mondială, alături de catastrofele meteo, în următorii doi ani.

Pe termen mediu, între trei și cinci ani, riscurile cel mai frecvent citate sunt cele economice: explozia bulei financiare alimentate de politicile expansioniste ale băncilor centrale, defecțiuni ale infrastructurilor tehnologice mondiale, îngrijorare în ceea ce privește stabilitatea viitoare a prețurilor.

Pe termen lung, partenerii Forumului Economic Mondial se tem de chiar supraviețuirea umanității, o catastrofă care ar putea fi provocată de folosirea armelor de distrugere în masă, de prăbușirea unor state întregi și de reculul biodiversității.

"Costul uman și economic imediat al Covid-19 este sever. El amenință să șteargă mai mulți ani de progres în reducerea sărăciei și să reducă și mai mult coeziunea socială și cooperarea internațională", arată autorii raportului.

"Global Risks Report" se bazează pe 841 de răspunsuri ale partenerilor Forumului Economic Mondial - director de companii, lideri politici, experți etc - culese între septembrie și octombrie 2020.

În acest an, Forumul de la Davos nu va fi prezent în luxoasa stațiune de schi cu același nume, din cauza pandemiei. Organizatorii prevăd o ediție virtuală între 25 și 29 ianuarie, urmată de o reuniune fizică la Singapore, la sfârșitul lunii mai.