O scrisoare trimisă de un supraviețuitor al Holocaustului a ajuns în sfârșit la destinatarul său, la 75 de ani după ce a fost scrisă, relatează Newsweek.

Scrisoarea trimisa de Jules SchelvisFoto: Verzetsmuseum

Scrisă de Jules Schelvis și datată 7 mai 1945, scrisoarea era destinată verișorului său, Karel Stroz. Aceasta reprezintă cea mai veche dovadă din partea unui supraviețuitor olandez privind existența Sobibor, un lagăr de exterminare din Polonia aflat în apropierea Lublinului.

„Gretha, David, Hella, Chel și Herman au fost, sunt 99% sigur, gazați imediat după sosirea la SS Sonderlager Sobibor din apropierea Lublinului. Va fi dureros pentru voi să citiți toate acestea dar trebuie să vi le spun chiar și așa”, notează scrisoarea.

„Vă scriu atât de rece fiindcă numeroasele lucruri pe care le-am văzut și prin care am trecut și eu m-au făcut dur”, continuă scrisoarea.

Schelvis a fost unui din cei 18 deținuți olandezi care au supraviețuit lagărului după ce acesta a fost distrus de către naziști în 1943 ca urmare a unei revolte a prizonierilor.

Acesta ajunsese la Sobibor în iunie 1943 dar a fost trimis la muncă și a reușit să evite gazarea imediată. Soția sa Rachel a fost ucisă la sosire.

Schelvis, care a murit în 2016 la vârsta de 95 de ani, și-a dedicat viața păstrării vie a memoriei lagărului pentru ca ororile de la Sobibor să nu fie uitate.

El a scris scrisoarea adresată familiei sale în timp ce se afla într-un spital din apropierea Stuttgart-ului în ultimele zile ale războiului și a înmânat-o unui alt supraviețuitor olandez care era pe cale să se întoarcă în Olanda.

Schelvis a scris trei adrese pe plic, în speranța că măcar la una dintre ele va mai fi cineva care să o primească. Însă scrisoare nu a ajuns niciodată la vreuna din destinații.

Scrisoarea încă sigiliată a fost donată Verzetsmuseum (Muzeul Rezistenței) din Amsterdam și descoperită de cercetătorul Jos Sinnema.

„Am căzut de pe scaun”, a relatat aceasta despre momentul deschiderii scrisorii.

„A fost ca o capsulă a timpului, ceva ce deschizi după ce a fost închis pentru o perioadă foarte lungă. Asta e ceva ce trebuia să primească familia. A fost un sentiment foarte special dar în același timp apăsător fiindcă tu ești prima persoană care citește ceva ce nu era menit pentru tine”, a adăugat Sinnema.

Acesta a reușit să livreze în urmă cu trei zile scrisoarea destinatarului original, Karel Stroz, care încă trăiește în Amsterdam la vârsta de 90 de ani.

Stroz a afirmat că foarte probabil Nico Staal, olandezul căruia verișorul său îi ceruse să livreze scrisoarea, nu l-a putut găsi în săptămânile haotice de după război când trimiterea scrisorilor cu poșta nu era posibilă.

„Nu existau tramvaie iar oamenii erau într-o stare de sănătate foarte proastă. Staal ar fi trebuit să meargă pe jos o distanță foarte lungă să livreze scrisoarea”, a declarat acesta.

Se estimează că aproximativ 180.000 de prizonieri, majoritatea evrei, au fost uciși la lagărul Sobibor, 33.000 din aceștia fiind din Olanda.

„Sobibor a fost o fabrică a crimei”, a declarat Sinnema, adăugând că „aproape toată lumea era gazată imediat după sosire”.

Citește și: