Un soldat american în vârstă de 96 de ani, Martin Adler, și-a îndeplinit visul de a găsi trei copii italieni pe care era aproape să-i ucidă în 1944 în timpul unei operațiuni militare, după ce a postat o poză veche pe un site de veterani, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duminică seara -76 de ani mai târziu- Martin, care locuiește în Florida, a putut vorbi cu Bruno, Mafalda și Giuliana Naldi, care aveau atunci 7, 6 și 3 ani când s-au întâlnit în timpul celui de-al doilea război mondial în satul Monterenzio (lângă Bologna, nord).

„Este o poveste frumoasă care a stârnit un interes enorm”, spune italianul Matteo Incerti, un istoric amator entuziast al celui de-al doilea război mondial care a publicat mai multe cărți relatând astfel de reuniuni.

El a postat poza veche a fostului soldat american pe contul său de Facebook joia trecută. Și trei zile mai târziu, frații vorbeau cu veteranul la telefon dintr-un oraș mic, nu departe de satul copilăriei lor.

Într-un interviu cu fiica soldatului și acest scriitor italian, Martin Adler își amintește perfect toamna lui 1944 când se afla însoțit de un alt soldat, John Bronsky: „Tăcerea a domnit, nu știam dacă nemții au plecat cu adevărat, dacă s-au retaras sau dacă ne așteptau în ascunzătoare să ne pună o capcană”.

Martin Adler

Martin Adler

Foto: youtube.com

"Am intrat în casă. Era un coș mare cu zgomote ciudate care ieșeau din el. Eu și John aveam deja degetul pe trăgaci gata să tragă, ar fi putut fi germani", a spus el.

"Bambini, bambini!", urlase brusc o mamă italiană. Cei trei copii ai ei au fost apoi scoși din coș.

Soldatul imortalizase momentul făcându-i o fotografie împreună cu cei trei copii. În prealabil mama lor ceruse ca cei trei copii să-și îmbrace cele mai bune haine.

„A fost cel mai fericit moment din amintirile mele din acest iad de război”, descrie Martin Adler, a cărui fiică Rachelle a postat prima dată vechea fotografie pe un site de veterani din SUA, în speranța că va depista copii, chiar dacă tatăl său nu-și amintea exact orașul.

Apelul soldatului transmis Italiei a fost publicat sâmbătă în ziarele locale.

„Puloverul pe care îl port în fotografie a fost făcut de mama mea, când am văzut fotografia am spus imediat 'sunt eu', a spus Bruno, cel mai mare dintre copii, care are acum 83 de ani, intervievat fiind de știrile TG1 TV.

"Ciao bambini!" A exclamat duminică Martin Adler la telefon. „Sunt Mafalda”, a spus o femeie în vârstă de 82 de ani, purtând o mască.

„Mi se pare că mai pot vedea acest piept în fața mea”, a spus sora mică Giuliana, în vârstă de 79 de ani.

Martin Adler debarcase la Napoli în martie 1944 și luptase în Italia până în 1945.