Președintele ales Joe Biden urma să se adreseze luni seara Americii și să „întoarcă pagina” de la alegeri în urma votului formal al electorilor care confirmă victoria sa asupra lui Donald Trump, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: ANGELA WEISS/AFP/ Profimedia

Marii electori americani s-au întâlnit luni pentru a susține victoria fostului vicepreședinte al lui Barack Obama, care va deveni pe 20 ianuarie cel de-al 46-lea președinte din istoria țării.

Dacă acest pas este în mod tradițional o formalitate, Donald Trump i-a conferit o greutate specială refuzând cu încăpățânare să-și recunoască înfrângerea.

„În lupta pentru sufletul Americii, democrația a câștigat”, a spus Biden într-un discurs, ale cărui fragmente au fost difuzate în prealabil de echipa sa.

"Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată. Acum este timpul să întoarcem foaia. Să ne întâlnim. Flacăra democrației a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această țară. Și acum știm că nimic - nici măcar o pandemie sau un abuz de putere - nu poate stinge acea flacără", a adăugat el.

Acest pas procedural este în mod tradițional puțin urmărit. Dar a fost transmis în direct anul acesta, după săptămâni de război de gherilă judiciară condus de Donald Trump, care a fost un fiasco complet, dar care a întărit și mai mult diviziunile Americii.

"Nu numai din respect pentru tradiții, ci și pentru a arăta tuturor, acum mai mult ca oricând, că sistemul nostru funcționează", a declarat Chris Sununu, guvernatorul republican din New Hampshire, în fața celor patru mari electori din statul său.

La Harrisburg, cei 20 de mari alegători din Pennsylvania, așa cum era de așteptat, și-au exprimat votul pentru Joe Biden. "Este o zi minunată pentru democrație, pentru libertate și pentru Pennsylvania", a reacționat Nancy Mills, președintele Partidului Democrat din acest stat în care Donald Trump câștigase în 2016, dar a pierdut în 2020.

Rezultatele scrutinului din 3 noiembrie au fost deja certificate de fiecare dintre cele 50 de state americane: democratul a câștigat numărul record de 81,28 milioane de voturi, sau 51,3% din voturi, împotriva a 74,22 milioane (46,8 %) de către Trump.