Respins de judecători, slăbit de martori necredibili și acum lipsit de principalul său avocat care a contractat Covid-19, războiul de gherilă al lui Donald Trump împotriva înfrângerii sale electorale se transformă într-un fiasco, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Acest dosar este o ilustrare bună a expresiei: trenul a plecat din gară”, a scris luni un judecător federal care, într-un argument dur, a refuzat să invalideze victoria lui Joe Biden în Michigan, așa cum cereau aliații președintelui.

„Oamenii au vorbit”, a adăugat Linda Parker, denunțând acuzațiile de fraudă bazate pe simpla „speculație și presupunere”.

Această respingere este cea mai recentă dintr-o serie lungă: dintre cele cincizeci de acțiuni întreprinse în Statele Unite pentru a contesta victoria democratului, mai mult de patruzeci au fost deja respinse - adesea dur - de către judecători sau au fost abandonaate de avocați.

Nici celelalte eforturi ale președintelui și ale aliaților săi de a contesta verdictul urnelor nu au dat roade, ba chiar în Wisconsin s-au descoperit chiar 87 de voturi suplimentare pentru Biden.

În ceea ce privește presiunile exercitate asupra aleșilor locali, acestea nu au împiedicat certificarea rezultatelor în statele cheie.

Mai rău, unii republicani locali aleși nu mai ezită să-l contrazică deschis pe președinte. Vice-guvernatorul Georgiei, Geoff Duncan, a denunțat, astfel, luni „muntele dezinformării” emanat de Casa Albă, estimând că acuzațiile sale de fraudă ar putea „fi demontate în 10 secunde”.

Pe un ton mai diplomatic, ministrul Justiției, Bill Barr, totuși membru al gărzii apropiate a lui Donald Trump, a asigurat că nu a văzut suficiente dovezi de fraudă pentru a schimba rezultatul sondajului.

Eșecurile se acumulează pe măsură ce numărătoarea inversă devine din ce în ce mai presantă: marii alegători se vor întâlni într-o săptămână pentru a alege al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Totuși, miliardarul republican nu renunță. Sâmbătă seara, în timpul unei întâlniri pentru candidații la Senat, el s-a angajat din nou într-un atac împotriva unor alegeri „trucate”. „Câștigăm”, a declarat el împotriva tuturor aparențelor.

A doua zi, o altă lovitură severă: avocatul său personal Rudy Giuliani, în frunte după retragerea mai multor firme juridice de renume, a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus. Fostul primar din New York, în vârstă de 76 de ani, este internat în spital, dar a spus că „se simte bine” într-un tweet duminică seara.

De o lună, a muncit din greu pentru a-l apăra pe președinte, uneori cu riscul de a se cufunda în ridicol. Plecat din sala de judecată de zeci de ani, Rudy Giuliani și-a expus greoi argumentele, împotmolindu-se în chestiuni procedurale sau împiedicându-se de cuvântul „opacitate”.