Armata sud-coreeană a anunțat că a arestat un nord-coreean care a trecut miercuri granița dintre cele două țări, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Individul a fost identificat de Seul ca un nord-coreean, fără alte detalii, potrivit unei declarații a șefilor de stat major.

Cercetările vor fi efectuate „în cooperare cu serviciile în cauză” pentru a obține detalii, a spus armata, care nu știe dacă este vorba de un fugar sau un posibil spion trimis în Coreea de Sud.

Anul trecut, un soldat nord-coreean a trecut un râu în zona demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula.

Peste 30.000 de nord-coreeni au fugit spre sud de la sfârșitul războiului coreean (1950-1953), conform cifrelor oficiale din Seul.

Dar dezertările prin DMZ sunt extrem de rare, marea majoritate a nord-coreenilor preferând să treacă granița cu China, care este mult mai puțin apărată, înainte de a ajunge în Coreea de Sud printr-o țară terță.

Doar câțiva s-au aventurat să traverseze Zona Demilitarizată, unul dintre cele mai fortificate locuri de pe planetă.

Este plin de garduri de sârmă ghimpată și câmpuri de mine și o prezență militară semnificativă din ambele Corei este desfășurată acolo.

În noiembrie 2017, un soldat din nord a reușit să treacă linia de demarcație în satul de frontieră Panmunjom sub o ploaie de gloanțe trase de soldații din Phenian.

În septembrie, un oficial sud-coreean în domeniul pescuitului a fost asasinat de armata nord-coreeană în timp ce se afla în apele teritoriale nord-coreene. Cu câteva zile în urmă, Phenian a dat vina pe „controlul abuziv al cetățenilor” din Seul.

Relațiile intercoreene sunt în prezent în impas, la fel ca și negocierile dintre Phenian și Washington.