Londra ignoră ultimatumul UE în legătură cu legea sa controversată privind Brexit, nerăspunzând la timp unei „înștiințări” din partea Bruxelles-ului, a anunțat marți Comisia Europeană, în vreme ce negocierile privind relația post-Brexit au intrat pe ultima linie dreaptă, potrivit La Libre.be.

Boris Johnson si Ursula von der LeyenFoto: SWNS Adam Gray / SWNS / Profimedia

Regatul Unit avea o lună pentru a răspunde înștiințării din partea Bruxelles-ului – trimisă pe 1 octombrie – care îi cerea să retragă proiectul de lege care revine parțial asupra acordului ce reglementează plecarea sa din UE pe 31 ianuarie.

Dar “până astăzi, UE nu a primit niciun răspuns”, a anunțat un purtător de cuvânt al executivului european. “Ne gândim la etapele următoare, în special la emiterea unui ‘aviz motivat’, ultima etapă înaintea eventualei sesizări a justiției europene, a adăugat el.

Londra și Bruxelles s-au străduit tot timpul să disocieze la maximum contenciosul lor pe acest proiect de lege de negocierile comerciale intrate de câteva zile “într-o fază critică”, potrivit Comisiei.

Această voință de a nu lăsa această controversă să compromită negocierile poate explica prudența UE înainte de a merge mai departe în procedura contra Regatului Unit.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic, Boris Johnson, s-a limitat să declare că el nu “contestă afirmațiile purtătorului de cuvânt al Comisiei”.

Și a adăugat că acest diferend trebuie să-și găsească rezolvarea într-un “comitet mixt” stabilit de UE și Regatul Unit în cadrul acordului de retragere. “Este prioritatea noastră absolută”, a insistat el.

Proiectul de lege respectiv repune în discuție anumite angajamente luate de Regatul Unit în acordul de Brexit, în special dispoziții pentru evitarea revenirii la o frontieră pe insula Irlanda, o măsură de protecție esențială pentru menținerea păcii.

Aprobat la sfârșitul lui septembrie de deputații britanici, textul este în continuare în examinarea Camerei Lorzilor și se așteaptă un vot în săptămânile următoare.

Bruxelles speră că dispozițiile problematice vor fi suprimate în caz de acord comercial, pe care negociatorii speră să-l încheie înainte de mijlocul lunii noiembrie.

Trei subiecte pun în continuare probleme: accesul europenilor la apele bogate în pește ale britanicilor, garanțiile cerute Londrei în materie de concurență și modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.

“Nu suntem încă acolo. Mai e multă muncă de făcut”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei. Și “încă nu am găsit soluția pentru pescuit”, unul din subiectele cele mai sensibile, a recunoscut el.

Regatul Unit, care a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie, continuă să aplice normele europene până la sfârșitul anului. Londra și Bruxellesul se străduie de atunci să negocieze un acord comercial care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2021, pentru a se evita o plecare fără acord, potențial devastatoare pentru economie. (La Libre Belgique-preluare Rador)

Acordul post-Brexit se lasă așteptat, deși perioada de tranziție expiră curând. Ce se schimbă din 2021?