Bilanțul deceselor în urma atacului asupra Universității din Kabul a crescut la cel puțin 35 de morți, au declarat marți două surse guvernamentale pe fondul unui protest declanșat de studenți și a zilei de doliu național decretate în țară, transmite Reuters.

Atac la Universitatea din KabulFoto: WAKIL KOHSAR/AFP/ Profimedia

Bărbați înarmați au intrat în universitate luni în ceea ce s-a dovedit a fi al doilea atac asupra unei instituții de învățământ din capitala afgană în puțin peste o săptămână. Ambele atacuri au fost revendicate de către Statul Islamic.

Confruntările dintre atacatori și forțele de securitate au durat mai multe ore în interiorul universității, cea mai mare din țară, potrivit ministerului de Interne.

„Au fost implicați trei atacatori. Unul dintre ei a detonat încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa la începutul atacului, ceilalți doi au fost doborâți de forțele de securitate”, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne, Tariq Arian.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Kabul, Ferdaws Faramerz, a afirmat că majoritatea victimelor erau studenți.

Cele două surse guvernamentale au confirmat pentru Reuters că majoritatea victimelor au fost studenți și afirmă că numărul celor uciși este de cel puțin 35 de persoane în timp ce alte 50 au fost rănite, unele din ele cu membre rupte după ce au sărit pe geam pentru a scăpa de atacatori.

Bilanțul oficial al deceselor este de 22 de morți și 27 de răniți, potrivit ministerului de interne afgan.

Autoritățile au decretat o zi de doliu național marți și numeroase steaguri au fost coborâte în bernă. În jur de 100 de studenți s-au strâns în fața universității pentru a protesta față de negocierile de pace din Doha cu insurgenții talibani care nu duc la o reducere a violențelor.

„Deși acest tip de atacuri au loc zilnic încă se poartă negocieri de pace cu ei [talibanii] ceea ce este groaznic”, a declarat Zaryab Parvani, unul dintre studenți.

Talibanii au negat orice legătură cu atacul care a venit după o explozie luna trecută - revendicată de asemenea de Statul Islamic - care a ucis zeci de studenți la un centru de meditații.

Însă unii oficiali afgani, printre care și vicepreședintele Amrullah Saleh au acuzat talibanii de implicare în atacuri, acesta acuzând guvernul pe Twitter că „ia publicul de proști”.

Negociatori din partea guvernului afgan și ai talibanilor poartă discuții în Doha cu scopul de a încheia un acord de pace pe fondul retragerii Statelor Unite din Afganistan.

REFERINȚĂ: