Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus vineri Parlamentului dizolvarea Curții Constituționale, după decizia controversată a acestei instituții de a invalida o serie de măsuri anticorupție, o decizie care a provocat proteste din partea a mii de ucraineni, scrie AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Zelenski a supus Parlamentului un proiect de lege privind "reînnoirea încrederii publicului în justiție constituțională" și care proclamă "nulă" decizia Curții, "adoptată în situația unui conflict de interese" al judecătorilor săi, precum și "încetarea puterilor" tuturor magistraților Curții.

Sesizată de cincizeci de deputați pro-ruși, această instanță a anunțat miercuri că a anulat o parte a legilor anticorupție în vigoare de mai mulți ani, apreciindu-le prea severe.

Astfel, a fost desființată răspunderea penală pentru funcționarii declarați vinovați pentru declarații de venituri mincinoase, o infracțiune pasibilă până acum de o pedeapsă de doi ani de închisoare, închiderea accesului la toate declarațiile publice online și reducerea puterilor agenției guvernamentale însărcinate cu controlarea acestor documente.

Zelenslki a calificat joi decizia drept o "amenințare pentru securitatea națională" și a cerut pregătirea de noi proiecte de lege anticorupție și anchetarea circumstanțelor care au dus la această decizie.

Vineri dimineața, peste o mie de persoane au protestat în fața Curții, afișând pancarte pe care scria "Fuck corruption", "Curtea `corupțională` a Ucrainei" sau "Afară cu porcii din Curtea Constituțională".

Unii dintre ei au aruncat grenade fumigene în incinta clădirii, înainte de a se dispersa, fără alte incidente. Poliția nu a intervenit.

Președintele Curții, Oleksandr Tupytsky, a acuzat că proiectul de lege înaintat parlamentului conține "semne ale unei lovituri de stat".

"Obiectivul tuturor acestor acțiuni este crearea unei curți neutre, supuse", a afirmat magistratul, într-o conferință de presă. "Nu-l acuz pe președinte, dar anturajul său nu face o treabă bună", a continuat el.

Denunțând decizia Curții, opoziția și numeroși experți critică însă și proiectul prezidențial de lege, argumentând că constituția țării nu prevede posibilitatea demiterii judecătorilor printr-un vot parlamentar și nici anularea unei decizii.

Sistemul judiciar ucrainean este considerat notoriu corupt și mai mulți judecători ai Curții constituționale sunt ei înșiși vizați de anchete pentru fals în declarații.

O anulare a reformelor în lupta anticorupție riscă să antreneze suspendarea ajutorului financiar internațional de care Ucraine este puternic dependentă precum și anularea exceptării de vize cu UE pentru cetățenii ucraineni.