Autorul atacului cu cuțit care a ucis trei oameni joi în biserica Notre Dame este un tunisian de 21 de ani, care a ajuns în Europa mai întâi pe insula italiană Lampedusa la sfârșitul lunii septembrie și în Franța la începutul lunii octombrie, scrie AFP citând surse apropiate dosarului.

atac NisaFoto: Captura YouTube

Tânărul, potrivit unei „surse locale familiare cu dosarul”, se numește Brahim Aoussaoui. El a ajuns la sfârșitul lunii septembrie în Lampedusa, unde fusese pus în carantină de către autoritățile italiene, înainte de a fi supus obligației de a părăsi teritoriul italian și lăsat liber, a adăugat sursa. El se afla în Franța de la începutul lunii octombrie.

El nu a solicitat azil în Franța, a declarat această sursă.

Potrivit unei alte surse apropiate cazului, anchetatorii au doar un document de la Crucea Roșie italiană care corespunde identității lui Brahim Aouissaoui.

Trei persoane au murit în urma atacului tânărului tunisian, o femeie fiind decapitată.

Autorul a fost rănit de polițiști și transportat la spital.

Ansa a relatat că în spital atacatorul a spus că a acționat singur.

„Autorul atacului, în timp ce era tratat după ce a fost rănit de poliție, a continuat să strige fără întrerupere Allah Akbar”, a spus primarul din Nisa, Christian Estrosi, pentru care „nu există nicio îndoială cu privire la natura atacului ”.

Nu este prima dată când un tunisian care a ajuns în Italia a devenit protagonistul actelor de terorism din Europa: în februarie 2011, când Silvio Berlusconi era în funcția de prim-ministru și Roberto Maroni în funcția de ministru de interne, la Lampedusa - împreună cu mii de tunisieni - a ajuns și Anis Amri, autorul masacrului din piața de Crăciun din Berlin în 2016. Amri s-a declarat minor și a fost transferat la un centru pentru minori din Sicilia.

Ucigașul de la Nisa ar fi sosit în Italia pe 20 septembrie și pe 9 octombrie ar fi fost transferat la un centru pentru migranți din Bari, după carantina obligatorie pentru toți cei care debarcă. Anchetatorii reconstruiesc acum toate mișcările atacatorului și căile ulterioare care i-au permis omului să părăsească centrul din Bari.

Atacul are loc într-un context tensionat pentru Franța, după decapitarea profesorului de istorie Samuel Paty și după valul de proteste pe care l-a stârnit președintele Emmanuel Macron în unele state musulmane prin angajamentul său de a lupta pentru valorile laice ale republicii și împotriva ”separatismului islamist”.

Citește și:

Macron, după atacul din Nisa: Nu vom renunța la valorile franceze / Este un atac terorist islamist