Trei persoane au murit, iar alte câteva au fost rănite, joi, în urma unui atac cu armă albă la biserica Notre-Dame din Nisa. Autorul, un tunisian de 21 de ani, a fost rănit de polițiști și transportat la spital. Acesta a strigat neîncetat Allah Akbar. Parchetul antitero a preluat ancheta. Atacul are loc într-un context tensionat pentru Franța, după decapitarea profesorului de istorie Samuel Paty și după valul de proteste pe care l-a stârnit președintele Emmanuel Macron în unele state musulmane prin angajamentul său de a lupta pentru valorile laice ale republicii și împotriva ”separatismului islamist”.

Atac la Nisa (twitter, sursa foto)Foto: Hotnews

22:15 Presa italiană: De ce un migrant, care a ajuns în Italia în timpul pandemiei, a plecat în siguranță în Franța? / Avertismentul poliției care anticipa crima de la Nisa

21.10: Liderii celor 27 de state din Uniunea Europeană se declară "şocaţi şi întristaţi de atacurile teroriste" soldate cu trei morţi într-o biserică în oraşul Nisa din sudul Franţei, făcând apel la "dialog între comunităţi şi religii", relatează DPA şi AFP, potrivit Agerpres.

"Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili aceste atacuri care au reprezentat atacuri asupra valorilor noastre comune", a transmis joi UE într-un comunicat comun, evidenţiind solidaritatea cu Franţa şi cu poporul şi guvernul acesteia.

"Facem apel la liderii din întreaga lume să lucreze pentru dialog şi înţelegere între comunităţi şi religii, în detrimentul divizării", se mai arată în declaraţie.

19.40: Un fost premier spune că ”musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi” / Twitter i-a retras postarea

18.50: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "condamnă cu tărie atacul odios" de joi de la Nisa, în sud-estul Franței, în care mai multe persoane au fost ucise într-o biserică, a declarat la New York purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric.

„El reafirmă solidaritatea Națiunilor Unite cu populația și guvernul Franței” în acest calvar, a adăugat el în cadrul conferinței sale de presă.

Într-un comunicat, Miguel Angel Moratinos, înalt responsabil al Organizației Națiunilor Unite pentru Alianța Civilizațiilor, a condamnat „atacul barbar” din Nisa, amintind că a făcut apel cu o zi înainte la „respect reciproc pentru toate religiile și credințele” .

18.15:Cine este autorul atacului cu cuțit din Nisa

17.40: Macron, după atacul din Nisa: Nu vom renunța la valorile franceze / Este un atac terorist islamist

”Nu vom renunța” la niciuna dintre valorile care reprezintă Franța, în special la ”libertatea de a crede și de a nu crede”, a declarat joi președintele Emmanuel Macron, condamnând ”atacul terorist islamist” de la biserica Notre Dame din Nisa, relatează AFP.

17.15 Un afgan înarmat cu un cuțit, arestat în Lyon, la scurt timp după atacul din Nisa

15.54 Turcia condamnă atacul de la Nisa și își declară solidaritatea cu francezii

15.31

Patronul unui restauran povestește filmul evenimentelor: Vindeam croissante când un bărbat a venit la mine: ”Domnule, este o femeie decapitată în biserică” / Totul s-a petrecut în 10 minute.

15.10 Victima care a fost decapitată în biserică este o femeie în vârstă de 70 de ani. Pe lângă aceasta și bărbatul care se presupune că era paznicul bisericii, a treia victimă care a murit în barul de vis a vis din cauza rănilor era o femeie de 40 de ani.

Poliția descrie locul atentatului oferind o ”priveliște de groază”. Parchetul anitero a precizat că a deschis o anchetă privind ”crime legate de o organizație teroristă”. Atacatorul a fost împușcat de poliție în umăr, el fiind acum la spital.

15.02 Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns la Nisa, a anunțat primarul.

13.15: Președintele Klaus Iohannis a condamnat și el ”atacul teribil” din biserica Notre Dame din Nisa, exprimând solidaritatea României față de Franța și transmițând condoleanțe familiilor victimelor.

Iohannis a mai spus că ”trebuie să fim uniți pentru a proteja drepturile cetățenilor la libera exprimare și libertatea religioasă”.

Atacul a fost condamnat și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

13:12Un alt bărbat a fost împușcat mortal de poliție, după ce a amenințat trecătorii cu un pistol și a strigat "Allahu Akbar", în Montfavet, în apropiere de Avignon

13.10 ”După atacul dintr-o școală (referire la decapitarea profesorului Samuel Paty), barbarismul islamist-fascist trebuia să lovească într-o biserică. Și asta are valoare de simbol”, a declarat primarul Estrosi. El a cerut închiderea tuturor bisericilor din oraș, pentru moment.

12.56 Consiliul francez al cultului musulman ”a condamnat atentatul terorist care a avut loc joi dimineața”.

Reacții au venit și din partea premierul Italiei, Giuseppe Conte, și din partea președintelui Parlamentului European, David Sassoli.

12.52 Primarul Nisei a cerut ca toate bisericile să fie închise. "Am cerut ca toate bisericile să fie închise, toate locașurile de cult, ca toate locurile publice unde se poate crește panica, ca toate creșele sau alte locuri de acest gen să fie închise pentru moment”, a declarat primarul Christian Estrosi.

11.40: Un bărbat și două femei au murit, potrivit ultimelor informații, printre victime fiind paznicul bisericii. Una dintre femei ar fi fost decapitată.

Două victime au fost găsite în interiorul bisericii, în timp ce a treia reușise să se refugieze într-un bar din fața acesteia, însă a murit din cauza rănilor.

Amintim că orașul francez Nisa a fost zguduit de un alt atentat terorist, comis la 14 iulie 2016, chiar de ziua națională. În seara acelei zile, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, cetățean francez cu origini tunisiene, a spulberat cu un camion de 19 tone o mulțime de oameni care sărbătoreau pe Promenade des Anglais. 84 de oameni și-au pierdut viața atunci.

11.36: Atacatorul ar fi strigat neîncetat ”Allahu akbar" sub privirile noastre, în timp ce primea îngrijiri medicale, ar fi declarat primarul Christian Estrosi, citat de Le Point.

11.30: Președintele Franței Emmanuel Macron va conduce celula de criză, potrivit AFP. Parchetul antitero a preluat ancheta.

11.20: Ultimul bilanț al atacului care a avut loc la ora 9, ora locală, indică trei morți și mai mulți răniți, potrivit BFMTV.

11.17: Adunarea Națională a ținut un moment de reculegere pentru victimele atacului. Premierul Jean Castex a părăsit de urgență ședința Adunării Naționale în cursul dimineții.

11.10: Poliția a intervenit rapid, autorul fiind rănit și transportat la spital. La această oră, nu sunt cunoscute date legate de profilul său.

Atacul are loc într-un context tensionat pentru Franța, după decapitarea profesorului de istorie Samuel Paty în Paris.

Potrivit BFMTV, la începutul săptămânii, șeful poliției naționale și-a mobilizat trupele. Într-o telegramă adresată șefilor din teritoriu, acesta avertiza că Franța este sub ”amenințare teroristă constantă și ridicată”. O amenințare care a fost reiterată marți printr-un comunicat al agenției Thabat, apropiată de organizația teroristă Al-Qaïda.

Postul BFMTV citează surse potrivit căruia atacul cu cuțitul ar fi avut loc chiar în interiorul bisericii care se află în centrul orașului.

Poliția națională și locală se află la fața locului, iar ministrul de Interne a anunțat o reuniune a celulei de criză.

Populația a fost rugată să evite zona în care a avut loc atacul.

Și primarul orașului, Christian Estrosi a anunțat că se află deja la fața locului, alături de echipajele de intervenție, confirmând incidentul.

se actulizează