Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus o plângere penală împotriva politicianului olandez Geert Wilders, susţinând că acesta l-a insultat pe social media, transmit Reuters și Politico.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Wilders a postat sâmbătă o caricatură a lui Erdogan sub care a scris „terorist”.

Luni el a postat o imagine a unei nave cu pavilionul turc, care se scufundă.

„La revedere @RTErdogan. Scoateţi Turcia din NATO”, a scris el sub imaginea respectivă.

Avocaţii lui Erdogan au depus marţi o plângere la Parchetul din Ankara, afirmând că tribunalele turce au jurisdicţie în acest dosar întrucât insultele i-au fost adresate direct preşedintelui Turciei.

„Chiar dacă infracţiunea a fost comisă direct la adresa persoanei aflate în funcţia prezidenţială, valoarea care este încălcată este structura guvernamentală politică a statului”, au explicat avocaţii, potrivit agenției de presă Anadolu.

Ei au adăugat că gesturile lui Geert Wilders nu pot fi considerate libertate de exprimare şi că politicianul olandez a ţintit „onoarea, demnitatea, caracterul şi reputaţia” lui Erdogan.

Marţi, Devlet Bahceli, liderul Partidului Mişcării Naţionaliste şi aliat de-ai lui Erdogan, a afirmat că Wilders are „legături întunecate” cu organizaţii teroriste.

Geert Wilders a şocat frecvent scena politică olandeză şi i-a jignit pe musulmani.

În 2011, el a fost achitat într-un proces privind remarcile sale în care compara islamul cu nazismul şi cerea interzicerea Coranului.

Luna trecută, Wilders a fost achitat în apel într-un proces pentru discriminare, deşi instanţa a menţinut condamnarea sa pentru insultarea intenţionată a marocanilor ca grup.

Citește și: