Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni boicotarea produselor franțuzești, plasându-se astfel în fruntea unei coaliții a lumii musulmane împotriva lui Emmanuel Macron, care a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed, scrie AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

"La fel cum unii în Franța spun +nu cumpărați mărci turcești+, mă adresez aici națiunii mele: în special nu mai acordați atenție mărcilor franțuzești, nu le mai cumpărați", a declarat Erdogan, într-un discurs susținut la Ankara.

"O campanie de linșaj asemănătoare cu cea împotriva evreilor din Europa înaintea celui de-al Doilea Război Mondial este în curs de a fi aplicată împotriva musulmanilor", a adăugat el, acuzând unii lideri europeni de "fascism" și de "nazism".

În două rânduri, în acest week-end, președintele turc a pus în discuție "sănătatea mentală" a președintelui Emmanuel Macron, acuzând pozițiile sale față de musulmani.

Furia sa a fost reaprinsă de discursul președintelui francez în cadrul omagiului național adus profesorului decapitat într-un atac islamist din 16 octombrie pentru faptul că a prezentat caricaturi ale profetului Mahomed în clasa de liceu în care preda.

Emmanuel Macron a promis că Franța va continua să apere caricaturile.

Atitudinea sa a înregistrat o serie de mesaje de susține în Europa, începând cu premierul olandez Mark Rutte.

"Afirmațiile președintelui Erdogan împotriva președintelui Emmanuel Macron sunt inacceptabile. Olanda apără hotărât alături de Franța valorile comune ale UE. Pentru libertatea de expresie și împotriva extremismului și a radicalismului", a scris el, pe Twitter.

Declarațiile lui Erdogan sunt "defăimătoare" și "absolut inacceptabile", a precizat și purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.

Duminică, șeful diplomației europene Josep Borrell și premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-au manifestat sprijinul față de președintele francez.

"Șantaj"

De sâmbătă seara, produse franțuzești au fost retrase din raioanele supermarketurilor din Doha, în Qatar.

În Iordania, videoclipuri postate pe rețelele sociale arată raioane golite de produsele fabricate în Franța și înlocuite cu unele produse în alte țări. Imaginile erau însoțite de hashtags #France Boycott sau "#Our Prophet is a red line".

Șeful camerei de comerț din Amman, Khalil Haj Tawfeeq, i-a scris ambasadorului Franței în Iordania pentru ca Emmanuel Macron să-și ceară scuze imediat.

Apeluri la proteste au fost lansate pentru luni în Fâșia Gaza și marți în Amman.

"Nu se pune problema să cedăm la șantaj", a reacționat Geoffroy Roux de Bézieux, șeful Medef, principalul patronat sindical din Franța, care a cerut companiilor franceze că principiile trebuie să primeze în fața afacerilor.

Companiile agroalimentare, din sectorul luxului și al cosmeticelor ar putea fi afectate de acest boicot în țările din Maghreb și din Orientul Apropiat și Mijlociu.

Luni, ministrul francez al Culturii Roselyne Bachelot a subliniat că Franța nu luptă împotriva "musulmanilor francezi" ci împotriva "islamismului și a terorismului".

Din Pakistan, premierul Imran Khan l-a acuzat și el pe Macron că "atacă islamul".

Ministrul marocan de externe a condamnat "viguros continuarea publicării de caricaturi jignitoare la adresa islamului și a profetului".

Talibanii au condamnat și ei declarațiile președintelui francez, pe care le-au calificat drept "ignorante și islamofobe".