Trimisul ONU pentru Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, a cerut luni deschiderea unei „anchete independente” cu privire la moartea în acest weekend a unui tânăr palestinian după o confruntare cu soldații israelieni în Cisiordania ocupată, potrivit AFP.

Demolari in CisiordaniaFoto: Captura YouTube

Amer Abdel Rahim Sanouber, în vârstă de 17 ani conform ONU și 18 ani conform palestinienilor, a fost declarat mort duminică dimineață într-un spital din Ramallah, după ce a fost lovit în gât, potrivit ministerului palestinian al Sănătății.

Un oficial al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP) a acuzat soldații că au săvârșit „un act monstruos de brutalitate” prin „lovirea” acestuia.

Contactată de AFP, armata israeliană a recunoscut că tânărul a fost implicat într-un incident cu soldați, dar a negat că soldații l-ar fi bătut.

Potrivit IDF, soldații au fost trimiși în noaptea de sâmbătă până duminică la Turmus Ayya, un sat la nord de Ramallah, după ce au primit rapoarte că oamenii aruncau cu pietre asupra unui vehicul israelian.

„Cei doi suspecți au fugit pe jos când au sosit trupele (...) dar în timp ce fugea, unul dintre suspecți se pare că și-a pierdut cunoștința, s-a prăbușit și s-a lovit suspect. Suspectul nu a fost bătut de soldați", a argumentat IDF.

Dar un tânăr palestinian care spune că a asistat la scenă a susținut că Amer Abdel Rahim Sanouber a fost într-adevăr bătut. „L-au bătut cinci minute, țipa în mod constant, apoi vocea i s-a oprit brusc”, a spus el unei stații locale.

"Există versiuni contradictorii în ceea ce privește circumstanțele și cauza morții. Prin urmare, solicit o anchetă promptă și independentă asupra evenimentelor care au dus la moartea acestui băiat", a declarat Mladenov într-o declarație în Consiliului de Securitate al ONU.

Pe contul său de Twitter, consulatul britanic din Ierusalim a cerut Israelului să „deschidă o anchetă asupra circumstanțelor acestei morți”.

Acest incident are loc întrucât coordonarea de securitate între Israel și Autoritatea Palestiniană este întreruptă din luna mai. Președintele palestinian Mahmoud Abbas a justificat această decizie de a protesta împotriva proiectului israelian, acum suspendat, de anexare a unor părți din Cisiordania, teritoriu ocupat de armata israeliană din 1967.