Chilienii au votat în număr copleșitor pentru modificarea constituției ce datează din timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet, transmite BBC.

Chilienii sarbatoresc rezultatul referendumuluiFoto: Pedro Ugarte / AFP / Profimedia Images

După numărarea a aproape 90% din voturi, 78% din cetățenii acestei țări au votat „da” într-un referendum care a fost anunțat în urma protestelor masive împotriva inegalității din țara sud-americană.

Președintele Sebastian Piñera a confirmat rezultatul și a salutat desfășurarea în condiții pașnice a votului, declarând că „este începutul unui drum pe care trebuie să îl urmăm toți împreună”.

O mișcare masivă de proteste antiguvernamentale a început în Chile în urmă cu un an, una din cerințele cheie ale demonstranților fiind încă de la început adoptarea unei noi constituții care să adreseze inegalitățile profunde din societate.

„Până acum constituția ne-a divizat”, a declarat Piñera în timp ce oamenii au început să iasă pe străzi pentru a sărbători, adăugând că „de astăzi trebuie să lucrăm împreună cu toții pentru ca noua constituție să fie un cadru măreț de unitate, stabilitate și viitor”.

Referendumul a adresat două întrebări chilienilor: prima - dacă doresc o nouă constituție, și a doua - ce organism ar trebui să o redacteze. O largă majoritate a votat ca noua constituție să fie redactată de o convenție constituantă alcătuită din cetățeni aleși și nu parlamentari.

Se speră ca referendumul de duminică să pună capăt unui an turbulent pentru Chile, votul fiind rezultatul a luni de proteste masive care au cerut o schimbare semnificativă.

Mii de persoane au ieșit să sărbătorească pe străzile capitalei Santiago și ale altor orașe după ce rezultatul a devenit clar.

Nivelul sărăciei a scăzut dramatic în Chile în ultimii 20 de ani, fiind în prezent cea mai bogată țară sud-americană în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. Însă societatea chileană rămâne una din cele mai inegale din lume, mulți aruncând vina asupra sistemului care a privatizat parțial serviciile și utilitățile.

Referendumul a fost programat inițial pentru luna aprilie dar a fost amânat după ce Chile a intrat în carantină din cauza pandemiei de COVID-19.

Actuala constituție a fost elaborată în 1980 după un referendum susținut în timpul regimului generalului Augusto Pinochet, dictatura militară de 17 ani a acestuia fiind acuzată de suprimare a opoziției, tortură și răpirea dizidenților.

O adunare constituantă de 155 de membri va fi votată până în aprilie 2012, aceasta urmând să aibă un an la dispoziție pentru redactarea noii constituții care va fi supusă votului popular.

Citește și: