În timp ce președintele chilian a anunțat remanierea guvernului pentru a aplana nemulțumirile oamenilor care au ieșit în stradă în număr record, Guardian relateazăcă sute de chilieni au fost împușcați sau bătuți, iar medicii nu mai fac față și acuză autoritățile că dezinformează cu privire la numărul răniților.

Revolte in ChileFoto: Captura YouTube

“Soldatul se afla la o distanță de 40 de m. S-a uitat la mine și a tras”, povestește Christopher Madrid, arătând spre bandajul de deasupra ochiului drept. Madrid, un student de 25 de ani, a fost împușcat lunea trecută de soldații chilieni, în timpul protestelor de la Universitatea Catolică din Santiago.

”Mulți oameni au fost doborâți la pământ, fiind răniți la cap”, mai povestește tânărul. Sute de oameni au fost internați ca urmare a protestelor care țin de o săptămână și care sunt considerate cele mai puternice manifestații antiguvernamentale de la căderea regimului dictatorului Augusto Pinochet (1973-1990). Cel puțin 19 oameni au fost uciși, iar personalul din spitalul Posta lucrează acum 24 de ore din 24.

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a anunţat sâmbătă o amplă remaniere a guvernului, într-o încercare de a calma masivele proteste din ultima săptămână împotriva inegalităţilor sociale. Peste un milion de chilieni au ieșit în stradă într-una dintre cele mai impresionante manifestații.

Pinera a declarat, de asemenea, că starea de urgenţă va fi ridicată duminică 'dacă circumstanţele o vor permite', o măsură menită 'să contribuie la această normalizare pe care atâţia chilieni o doresc şi o merită'. Starea de urgenţă a fost decretată pe 18 octombrie în urma unor revolte violente, punctul de plecare al valului de contestare socială fără precedent în această ţară cu 18 milioane de locuitori, cunoscută în America Latină pentru stabilitatea sa politică şi economică.