Cunoscutul profesor si sciitor islamist elvețian Tariq Ramadan, deja urmărit penal pentru violarea a patru femei, a fost pus sub acuzare joi, de data aceasta pentru violuri care datează din 2013-2014 denunțate de una dintre primii săi acuzatori, Mounia Rabbouj, potrivit AFP.

Tariq Ramadan (foto: Joshua Sherurcij)Foto: Wikipedia

Acuzarea fusese solicitată în primăvara anului 2018 de către parchetul de la Paris, dar judecătorii își suspendaseră până acum decizia cu privire la cazul acestei fete care activa ca escortă. Mărturia sa din acea vreme l-a determinat pe Tariq Ramadan, pe atunci reținut, să recunoască pentru prima dată relații extraconjugale, dar a susținut că au fost „relații consimțite”.

„Nu există niciu element nou” în anchetă timp de doi ani, „este o acuzație formală pentru a putea organiza în scurt timp confruntarea”, au comentat avocații apărării, Nabila Asmane, Ouadie El Hamamouchi și Philippe Ohayon, la finalul interogatoriului de la curtea din Paris.

„Nu este cuvântul lui Tariq Ramadan împotriva celui al acestei femei, este această femeie împotriva propriilor sale minciuni grave și consistente”, au adăugat ei.

Pentru avocatul reclamantului, „este evident o satisfacție” și un „moment decisiv”, a reacționat Eric Morain.

„Codul de procedură penală nu cunoaște rechizitoriile formale: doar indicii serioase și consecvente, pe care judecătorii le-au remarcat astăzi pe deplin”, a răspuns el.

Mărturia lui Mounia Rabbouj, despre care se știe că a fost protagonistă în procesul fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, a jucat un rol important în afacere.

Această femeie în vârstă de 47 de ani depusese o plângere în martie 2018 împotriva intelectualului musulman, acuzându-l că a violat-o de nouă ori în Franța, Londra și Bruxelles, din 2013 până în 2014.

Tariq Ramadan, în vârstă de 58 de ani, a fost apoi închis de la acuzarea sa din 2 februarie 2018 pentru violurile denunțate de primele două femei.

Forțat de povestea lui Mounia Rabbouj, acesta a recunoscut, la 5 iunie 2018, relații adulterine cu această femeie și fostele amante care au depus mărturie.

El depusese atunci peste 300 de videoclipuri și peste 1.000 de fotografii pentru a convinge judecătorii că este o relație consensuală, iar magistrații nu îl acuzaseră atunci.

Un al treilea și un al patrulea rechizitoriu, pentru presupusul viol al altor două femei în 2015 și 2016, au fost demarate în februarie anul trecut împotriva acestuia.

Tariq Ramadan este un scriitor elvețian, profesor de studii islamice contemporane în cadrul Facultății de Studii Orientale de la Universitatea Oxford (Oriental Institute, St Antony’s College). Tariq Ramadan predă și la Facultatea de Teologie din Oxford. Este directorul Centrului de Cercetare al legislației și eticii islamice (CILE) (Susține studiul și re-interpretarea textelor islamice, și subliniază caracterul eterogen al musulmanilor occidentali.