Statele Unite au anunțat joi sancțiuni împotriva celor 18 „principale” bănci iraniene, dând o lovitură sectorului financiar din Iran deja tensionat de „presiunea maximă” americană, scrie AFP.

Donald Trump si Steven MnuchinFoto: Profimedia Images

"Sancțiunile noastre vor continua până când Iranul încetează să sprijine activitățile teroriste și își stopează programele nucleare", a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, într-un comunicat.

Douăzeci și șase de țări, inclusiv China, Rusia, Coreea de Nord, Belarus și Iran, au cerut luni încetarea sancțiunilor din partea Statelor Unite și a altor țări occidentale despre care se spune că încalcă drepturile omului în lupta împotriva pandemiei, potrivit AFP.

„Profităm de această ocazie pentru a solicita ridicarea completă și imediată a măsurilor coercitive unilaterale, pentru a permite un răspuns complet și eficient la Covid-19 de către toți membrii comunității internaționale”, subliniază declarația lor citită de China în timpul unei reuniuni a secției Adunării Generale a ONU specializată în drepturile omului.

"Pandemia Covid-19 continuă să afecteze grav toate națiunile, în special țările în curs de dezvoltare. Răspunsul la Covid-19 și redresarea (țărilor) necesită solidaritate globală și cooperare internațională", insistă semnatarii.

„Cu toate acestea, continuăm să asistăm la aplicarea măsurilor coercitive unilaterale, contrare scopurilor și principiilor Cartei Națiunilor Unite și dreptului internațional, multilateralismului și normelor fundamentale ale relațiilor internaționale”, a adăugat declarația.

Statele Unite, la fel ca aliații lor europeni, afirmă că sancțiunile impuse nu privesc domeniul umanitar și că sunt întotdeauna posibile excepții, în special în contextul luptei împotriva pandemiei.

Cele 26 de țări semnatare ale declarației sunt Antigua și Barbuda, Angola, Belarus, Burundi, Cambodgia, Camerun, China, Cuba, Coreea de Nord, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Iran, Laos, Birmania, Namibia, Nicaragua, Pakistan, Palestina, Rusia, Sfântul Vincent și Grenadine, Sudanul de Sud, Sudan, Surinam, Siria, Venezuela și Zimbabwe.