Liderul unui cult mesianic din Siberia și aghiotanții săi au fost reținuți la una din comunele sectei în urma acuzațiilor de folosire a banilor adepților și a violenței fizice și psihologice la adresa acestora, a anunțat marți serviciul de informații al Rusiei potrivit Moscow Times.

Serghei Torop, autoproclamat Visarion HristosFoto: one4everme.livejournal.com

Agenți înarmați au fost filmați luând cu asalt complexul Bisericii Ultimului Testament din sudul regiunii Krasnoiarsk. Înregistrarea video îi arată pe agenți escortând pe liderul cultului, Visarion Hristos Învățătorul - al cărui adepți cred că este reîncarnarea lui Iisus Hristos, la unul din elicopterele folosite în cadrul raziei.

„50 de dube ale poliției, 50 de autobuze, o ambulanță și personal medical se îndreaptă încoace”, a declarat un martor al evenimentelor pentru site-ul rusesc Tayga.info.

Comitetul de Investigații al Serviciul Federal de Securitate (serviciul de informații al Rusiei) l-au reținut pe Visarion, un fost polițist al cărui nume de mirean este Serghei Torop, și doi aghiotanți ai acestuia.

Autoritățile ruse au declarat că liderii cultului „au folosit banii membrilor și violență psihologică” împotriva adepților, cauzând „vătămarea serioasă” a unora. Anchetatorii intenționează să îi pună sub acuzare pe bărbați pentru crearea unei asociații religioase care folosește violența, potrivit Comitetului de Investigații al FSB.

Biserica Ultimului Testament a relatat că în luna februarie a fost ținta unor razii și interogatorii în legătură cu o investigație de fraudă declanșată la una din școlile la care merg copiii adepților, potrivit Interfax.

Vadim Redkin, unul din adjuncții lui Visarion, a declarat pentru Moscow Times că în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19 în Rusia numărul persoanelor care au dorit să se alăture cultului s-a triplat comparativ cu lunile de la începutul pandemiei.

Oficialii FSB au anunțat că Redkin a fost unul din cei doi aghiotanți reținuți marți alături de liderul cultului.

Visarion a fondat Biserica Ultimului Testament la începutul anilor 1990, mișcarea având în prezent în jur de 4.000 de „visarioniți” în 20 de așezări rurale din sudul Siberiei, cei mai devotați 300 de membri locuind pe un deal izolat denumit de aceștia „Lăcașul Zorilor”.

Cultul și-a adâncit izolarea fizică față de restul Rusiei de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, închizând accesul în comune pentru persoanele din afara sectei.

Citește și: