Hotelurile din Budapesta, care obțin 90% din venituri din turismul extern ar putea să se închidă din nou, după ce guvernul a impus restricții la granițe, iar cei 5000 de ghizi turistici sunt în pericol să își piardă locurile de muncă, scrie site-ul portfolio.hu. ”Ghizii turistici ar putea trece la predarea limbilor străine sau își vor abandona cariera, urmând să-și consume economiile și să aplice pentru alte joburi”mai scrie portalul de știri, citând Infostart. Hotelurile din Budapesta vor trebui să se închidă, deoarece nu vor veni vizitatori străini la Budapesta, a declarat pentru Inforádió Tamás Flesch, președintele Asociației Maghiare a Hotelurilor și Restaurantelor, adăugând că industria hotelieră așteaptă ajutorul guvernului pentru a supraviețui crizei.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Situația este aceeași ca în aprilie. Budapesta se bazează în proporție de 90% pe turismul străin și acum va trebui să închidem din nou și nu vom putea reține majoritatea personalului nostru fără asistența guvernului”, a spus Flesch.

Iulie și august au fost luni foarte bune pentru turismul din Ungaria, iar hotelurile au reușit să compenseze unele din pierderile anterioare, dar situația acum s-a deteriorat.

Turismul intern nu poate suplini lipsa vizitatorilor străini la Budapesta, a spus Flesch, adăugând că Asociația intenționează să solicitesprijin de la Guvern.

Nici ghizii de turism nu stau mai bine, deoarece nu au cui să le mai arate obiectivele turistice. Se estimează că 5.000 de ghizi își pot pierde locul de muncă ca urmare a restricțiilor de călătorie în vigoare de marți. Majoritatea ghizilor de turism sunt antreprenori în cadrul unei scheme de impozitare a IMM (kata), dar nu au fost scutiți de la plata impozitelor așa cum a fost cazul pentru frizeri, coafeze sau șoferi de taxi, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt acum fara loc de muncă, spune Éva Caesar, președintele Asociației Ghizilor de Turism din Ungaria. „Anunțul actual este o altă lovitură pentru noi. Practic nu am avut de lucru toată vara, doar câțiva ghizi găsind de lucru cu grupuri mici sau chiar cu turiști individuali”, mai spune Caesar.

Doar aproximativ 10% din cei 5.000 de ghizi turistici afectați au sediul în afara Budapestei, restul căutând de lucru în capitală. Mulți încearcă acum să câștige bani predând limbi străine, dar nu reușesc toți. Unii își consumă economiile, alții trăiesc din indemnizația de căutare a unui loc de muncă, dar mulți părăsesc această profesie. , adaugă Caesar.

Asociația încearcă să găsească ajutor din luna martie, mai întâi de la Camera de Comerț și Industrie din Budapesta (BKIK), apoi de la Agenția Maghiară de Turism (MTÜ), dar tot ce au primit au fost promisiuni. Asociația s-a adresat Ministerului Finanțelor și autorității fiscale NAV, scriind chiar o scrisoare prim-ministrului Viktor Orbán. .

Reamintim că ieri s-a înregistrat un record de îmbolnăviri în Ungaria unde, pentru prima oară, s-au înregistrat 365 de cazuri într-o singură zi.