La vârsta de 77 de ani, nouă luni și zece zile, Joseph R. Biden Jr. este în viață de aproape o treime din întreaga istorie a Statelor Unite ca națiune independentă. Un fel de a privi lucrurile este că Biden este destul de bătrân. Însă un altul e că Statele Unite sunt o țară destul de tânără, scrie Politico.

Joe BidenFoto: Media Defense Gov

Biden ar fi în prima zi de mandat cu 78 de zile mai bătrân decât Ronald Reagan în ultima. Cât de bătrân este însă Biden? Mai bătrân decât 94% din toți americanii în viață și mai bătrân decât 96% din toți oamenii care trăiesc pe planetă, potrivit datelor demografice ale ONU.

Este deja mai bătrân decât 27 de președinți americani la vârsta decesului lor, având cu 14 ani mai mulți decât Franklin D. Roosevelt și 13 mai mulți decât Lyndon B. Johnson când aceștia s-au stins din viață.

Când Biden a câștigat primul mandat pentru Senatul american, a devenit coleg cu șase senatori care s-au născut la sfârșitul anilor 1800. Din cei 100 de senatori de la momentul respectiv, toți bărbați, Biden este unul din doar 13 care mai sunt în viață astăzi.

Însă vârsta înaintată a lui Biden este și o lentilă interesantă pentru a analiza tinerețea țării pe care speră să o conducă, viața unei singure persoane putând face legături între perioade istorice care par mai îndepărtate decât sunt de fapt.

Aproape 329 de milioane de persoane trăiesc în Statele Unite astăzi iar 155 de milioane de americani au murit din momentul în care s-a născut Biden la 20 noiembrie, 1942. Viața fostului vicepreședinte al lui Barrack Obama se suprapune cu cea a peste 80% din persoanele care au trăit vreodată în America din 1776.

Dacă ți-l imaginezi pe Biden că a fost ținut pe genunchi când era copil mic de o persoană care are aceeași vârstă ca el acum, acea persoană în schimb s-a născut într-o perioadă în care în teorie ar fi putut fi ținută pe genunchi de Abraham Lincoln.

Albert Henry Woolson, ultimul veteran documentat al Războiului Civil american a murit (la vârsta de 106 ani) când Biden avea 13. Peter Mills, ultima persoană despre care se cunoaște că s-a născut în sclavie a murit la vârsta de 110 ani în 1972, când Biden era în ultimele săptămâni ale primei sale campanii electorale pentru Senat.

Candidatul democrat s-a născut cu doi ani înainte de Robert Zimmerman, necunoscut încă drept Bob Dylan, cu șapte zile înainte de Jimi Hendrix și la două luni înainte de Janis Joplin. Spre deosebire de Hendrix și Joplin însă, Biden nu a fost la Woodstock și este puțin probabil să fi fost tentat să meargă. În August 1969 practica deja dreptul și era căsătorit de trei ani având un copil mic.

Biden a fost adolescent înainte ca televizoarele să devină un lucru comun în sufrageriile americanilor și se afla în Senat cu un deceniu înainte de apariția calculatorului și cu aproape un sfert de secol înainte de cea a emailului, fiind puțin probabil ca acesta să devină vreodată un fan al Instagram.

Dar viața sa ridică o întrebare interesantă privind optica istoriei: devin liderii figuri mai puțin impozante sau e doar o iluzie a timpului?

Joe Biden s-a născut într-o perioadă în care persoane ca Franklin Delano Roosevelt sau Winston Churchill erau pe prima scenă a politicii mondiale. Biden se oferă aproape opt decenii mai târziu nu ca o figură impresionantă ci ca Joe, un bărbat obișnuit.

Citește și: