Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a scris vineri pe Twitter că UE nu acceptă rezultatele alegerilor, după ce Uniunea Europeană a dat undă verde sancțiunilor împotriva Belaruslui. Zeci de mii de oameni au ieșit iar în stradă pentru a protesta față de rezultatele alegerilor care l-au dat câștigător pe Alexander Lukașenko, după ce Svetlana Tihanovskaia a făcut vineri apel la noi proteste și a cerut o renumărare a voturilor, punând presiune pe liderul care nu s-a mai confruntat niciodată cu astfel de provocări în cei 26 de ani de când e la putere.

proteste BelarusFoto: Captura video

”UE nu acceptă rezultatele alegerilor. Începe procesul de sancționare a celor responsabili de violență și falsificare”, a scris Borell pe contul său de Twitter.

Mii de oameni au ieșit vineri din nou în stradă în Belarus, multe femei cu flori în mâini.

Într-un video postat pe YouTube din autoexilul său în Lituania, Tihanovskaia a făcut apel la belarușil să ceară o anchetă oficială privind acuzațiile că Lukașenko a fraudat alegerile de duminică, potrivit Reuters.

Cel puțin doi protestatari au fost uciși și alți mii au fost reținuți în timpul represiunilor violente a protestelor.

”Belarușii nu vor mai vrea niciodată să trăiască cu vechile autorități”, a spus Tihanovskaia. ”Haideți să ne apărăm alegerea. Nu stați pe margine. Vocile noastre trebuie să fie auzite din nou”, a adăugat ea.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru șase zile la rând pentru a-i cere lui Lukașenko să se retragă.

Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru a sancționa represiunea protestelor din Belarus, după realegerea contestată a președintelui Alexander Lukașenko, au declarat pentru AFP mai mulți oficiali europeni.

"Miniștrii de externe și-au dat acordul pentru a sancționa pe cei responsabili de represiune și va fi întocmită o listă de nume", a spus aceeași sursă.