Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru a sancționa represiunea protestelor din Belarus, după realegerea contestată a președintelui Aleksandr Lukașenko, au declarat pentru AFP mai mulți oficiali europeni.

Proteste BelarusFoto: Captura YouTube

"Miniștrii de externe și-au dat acordul pentru a sancționa pe cei responsabili de represiune și va fi întocmită o listă de nume", a spus aceeași sursă.

Protestatarii reținuți în aceste zile în Belarus povestesc cum au fost dezbrăcați la pielea goală, bătuți și amenințați cu violul în arest, mărturiile lor despre ”camerele torturii” fiind preluate de Amnesty International și alte organizații care monitorizează respectarea drepturilor omului.

Activiștii pentru drepturile omului spun că există tot mai multe dovezi privind abuzurile și brutalitatea poliției pe fondul masivelor proteste care au izbucnit după scrutinul prezidențial de duminică ce a dus la mult contestata realegere a președintelui Aleksandr Lukașenko, notează BBC News.

Nu mai puțin de 6.700 de protestatari au fost arestați în cele cinci zile de manifestații, mulți dintre cei eliberați povestind despre bătăile și abuzurile la care au fost supuși.

Citește și: