Presa germană despre retragerea soldaților americani: Pedeapsa lui Trump

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 30 iulie 2020, 23:45 Actualitate | Internaţional


Donald Trump
Foto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia
Prin retragerea unor trupe din Germania Washingtonul îşi prejudiciază şi propriile sale interese. Oare în Congres mai poate câştiga încă raţiunea?, se întreabă Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cine vrea să supravieţuiască în “Curtea” lui Donald Trump, trebuie să deţină arta de a vinde drept un act al clarviziunii strategice chiar şi cea mai absurdă decizie a preşedintelui. Puţini curteni o pot face atât de perfect ca ministrul apărării Mark Esper, scrie Suddeutsche Zeitung.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: Răzbunarea lui TrumpDeşi urmează ca 12.000 de soldaţi americani să părăsească Germania, mulţi dintre ei vor rămâne în Germania. Se putea întâmpla şi mai rău.

Cine vrea să supravieţuiască în “Curtea” lui Donald Trump, trebuie să deţină arta de a vinde drept un act al clarviziunii strategice chiar şi cea mai absurdă decizie a preşedintelui. Puţini curteni o pot face atât de perfect ca ministrul Apărării Mark Esper, care în cele 12 luni petrecute în această funcţie, a reuşit să ridice acest lucru la mare artă. Însă niciodată nu a fost mai bun decât în această după-amiază de miercuri.

Însuşi comandantul U.S. Army cu un vechi stagiu din Europa, Ben Hodges, care face parte dintre criticii cei mai vehemenţi ai lui Trump, s-a arătat impresionat. Generalul pensionar a trebuit să recunoască faptul că la Pentagon, în faţa presei, ministrul “a dat ce avea mai bun pentru a menţine cât se poate de puţin însemnată paguba cauzată de o decizie proastă şi falsă”.

Trump nu a lăsat nicio îndoială asupra faptului că doreşte să-i pedepsească pe germani. Aceştia s-au făcut “vinovaţi” deoarece de mulţi ani nu şi-au mai respectat obligaţiile lor financiare faţă de NATO.

Anunţul reducerii masive a efectivului de trupe americane din Germania constituie răzbunarea lui Trump asupra lui Merkel. Există puţini şefi de guvern care să-i fie atât de antipatici cum este cancelarul german. Sentimentul este reciproc.

Planurile prezentate de Esper au avut intenţia de a atenua cel puţin consecinţele provocate de campania de răzbunare a lui Trump. Nu s-a pronunţat cuvântul “pedeapsă”, în schimb s-a vorbit mult despre strategie.

Germanii plătesc acum pentru nerespectarea obligaţiilor faţă de Alianţă. Însă dintre absurdităţile “strategiei” lui Trump face parte şi ca o parte a trupelor să fie relocată fix în Belgia şi Italia, două ţări care îşi respectă şi mai puţin îndatoririle faţă de NATO decât Berlinul.

Deşi Germania este clar perdantul retragerii trupelor, NATO se pare că a scăpat din nou. Până la urmă, profită tot germanii. Aproape jumătate din soldaţii retraşi rămân pe continent, în timp ce cealaltă parte se va roti periodic între SUA şi Europa – tot mai bine decât o retragere totală.

Prin planul său, Esper a evitat o încălcare a acordului de bază NATO-Rusia, care interzice staţionarea de durată a trupelor în state membre din Est. Se intenţionează o staţionare în Polonia, dar nu atât cât să ruineze definitiv relaţia cu Moscova.

Faptul că cele două cartiere generale americane pentru Europa şi Africa se vor muta în Belgia nu este o veste bună pentru Germania, dar pe de altă parte va duce mai degrabă la întărirea eficienţei trupelor SUA în Europa, deoarece structurile de comandă vor fi concentrate într-un singur loc.

În Germania se speră ca în final totul să evolueze astfel. În Congresul SUA creşte nemulţumirea faţă de planurile de retragere ale lui Trump, logistica mutării trupelor este un coşmar, iar în Belgia nici măcar nu au început pregătirile pentru construirea noilor cartiere generale.

Este posibil ca până la urmă lucrurile să nu iasă prost. Un lucru este cert deja de acum: niciun preşedinte al SUA, chiar dacă s-ar numi Joe Biden, nu le-ar permite germanilor să-şi neglijeze pe termen lung îndatoririle faţă de Alianţă.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: Pedeapsa lui Trump


Prin retragerea unor trupe din Germania Washingtonul îşi prejudiciază şi propriile sale interese. Oare în Congres mai poate câştiga încă raţiunea?

Chiar şi un narcisist maniac poate avea faze depresive. Dar Donald Trump nu încetează nici atunci cu exagerările. Nu este adevărată nici ideea că “nimeni” nu l-ar plăcea. În pofida unor indici de popularitate negative tot mai are milioane de susţinători. Remarca lui Trump, potrivit căreia “ar fi vorba doar de personalitatea mea” că nu se bucură de simpatie, nu poate fi contrazisă atât de uşor. Politica sa este străbătută de o nevoie unică de admiraţie. Cel ce îi cântă în strună este răsplătit; cine nu îi adresează doar cuvinte mieroase sau îi depăşeşte popularitatea în public este pedepsit.

Retragerea trupelor din Germania face parte din aceste măsuri punitive – într-o perioadă în care Germania se străduieşte să-şi consolideze propria sa capacitate de apărare, cum o cere Trump pe bună dreptate. Oricum, din perspectiva preşedintelui se mai adaugă ceva impardonabil: “Angela”, care oricum nu prea îi este supusă din punct de vedere politic, l-a tratat cu refuz când a invitat-o la summit-ul G7, unde prezenţa ei ar fi transmis nişte imagini frumoase pentru campania sa electorală.

Din acest moment lui Trump îi devenise evident egal dacă închiderea bazelor din Germania va lovi nu doar comunităţile şi afacerile care profitau de pe urma prezenţei soldaţilor americani. Prin retragerea trupelor Trump slăbeşte şi poziţia americană din inima Europei. Şi contribuie la creşterea îndoielilor privind sprijinul Washingtonului. Aşa nu se creează mai multă siguranţă, ci mai puţină.

Şi, pentru ce? Până la momentul alegerilor preşedintele care se foloseşte acum de toate registrele, nu poate spune publicului său că transferarea şi retragerea s-a terminat. Acţiunea va costa mulţi bani. Cartierele generale instalate în vehiculele de transport sunt doar parţial dotate pentru apărare. Paguba – vizibilă până la Beijing – care va fi cauzată Alianţei prin această acţiune, nu este recunoscută la Washington doar de către politicienii democraţilor, responsabili pentru externe şi pentru securitate. Poate chiar şi în ultimele momente dinaintea alegerilor în Congres va reuşi să câştige totuşi raţiunea. Chiar dacă ar costa o nouă criză a stimei de sine prezidenţiale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12597 vizualizari

 • +6 (22 voturi)    
  nemti nerecunoscatori (Vineri, 31 iulie 2020, 1:14)

  nash pandelica [utilizator]

  trompa slabeste ocupatia americana in germania, ar fi momentu' sa profite, sa'si declare independenta.
  presa nemteasca e de'a dreptul induiosatoare, germania se screme sa indeplineasca conditiile....
  saracii, astia sunt mai rau ca noi cu baniii....
  putina demnitate,, ce naiba. dara nu sta wehrmahtu' la mana amaratilor de americani.
  las ca vreo doua trei mii se vor opri la noi. se pare ca vor fi mutati in polonia, ro si bulgaria.
  in sfarsit, america elibereaza germania de sub ocupatia de dupa razboi si indeplineste visul barintilor si bunicilor, vin americanii !!
  • +4 (12 voturi)    
   Au aruncat banii in economie, au ignorat armata (Vineri, 31 iulie 2020, 12:59)

   lovalova [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   si serviciile secrete.
   De fapt serviciile secrete germane sunt nimicite, salarii mici, oameni slabi, birocratie cat cuprinde, oameni buni sunt tinuti la capac "ca nu au studii".
   Apoi sunt si speriati, daca fileaza un rus sau un tuciuriu, sunt rasisti si nemernici. Asa ca se ocupa de "nazistii" din interior, nu altceva decat oameni disperati de faptul ca nu mai au o tara.

   Contraspionajul german cred ca e speriat sa opreasca in aeroport un grup de rusi pe motiv ca sunt acuzati public de nazism.

   In presa germana auzi doar de romani si bulgari, de restul nu se ating ca iese cu ONG-uri care ii condamna, BLM etc. Nu ai voie sa spui afgan sau african, ci "individ cu trasaturi orientale sau africane". Cand e sa fie roman, e clar specificat, chiar daca il cheama Istvan sau Csaba.

   Germania e sat fara caini. Normal ca "soldatii" americani erau majoritatea pe SIGINT si HUMINT, iar acum Rusia jubileaza pentru ca isi poate intensifica gunoaiele.
   • +3 (7 voturi)    
    asezarea lui gorby in germania (Vineri, 31 iulie 2020, 14:45)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui lovalova

    nu e intamplatoare. si sa nu uitam ca gorby a fost si stab la kgb, inainte de .. a fost parte din intelegerea retragerii din est si a intregirii germaniei.
    deci, odata cu el, profitand de vanturarea din si prin partea de est, a rusilor, care au plecat, dar au mai si ramas, nu se site cat in serviciile secrete nemtesti mai sunt nemtesti si cat fsb.
    se ofusca utecista ca nsa ii spioneaza. de fapt, nsa ii spiona pe agentii rusi din jurul cancelariei si alte zone de interes.
 • +10 (20 voturi)    
  saracutii sasalai... (Vineri, 31 iulie 2020, 2:49)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .... vai, vai, vai. aproape ca am stors o lacrima din batista.
  gata, s-a terminat cu paza gratuita? e greu cand trebuie sa aloci fonduri din banii tai, este?
 • +12 (18 voturi)    
  Germany pays Russia billions of dollars a year (Vineri, 31 iulie 2020, 6:43)

  xolv [utilizator]

  for Energy, and we are supposed to protect Germany from Russia. What’s that all about? Also, Germany is very delinquent in their 2% fee to NATO. We are therefore moving some troops out of Germany!"

  @realDonaldTrump
  30Jul2020
  • +4 (10 voturi)    
   d'asta.... (Vineri, 31 iulie 2020, 11:59)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   .. cand vad naivi spalati pe creier de media stangista, care zic ca trump e idiot, imi vine sa le dau in cap cu ceva...
 • +8 (14 voturi)    
  Nemtii sunt penibili... (Vineri, 31 iulie 2020, 10:05)

  Costique [utilizator]

  După '89 au plătit rușilor toată realocarea armatei roșii din Germania de Est, zeci de miliarde de mărci, ca asta a însemnat inclusiv sa le faca case in Rusia celor ce plecau....iar acum se screm pentru 10000 de americani deși se plâng ca nu pot plăti mai mult la NATO....
 • -2 (6 voturi)    
  . (Vineri, 31 iulie 2020, 10:51)

  albastru de Romania [utilizator]

  citeam undeva un sondaj cu ratele de simpatie ale unor diverse tari de pe glob fata de UE

  germania era pe la 24%,
  ro si polonia, peste 50%

  deci am impresia ca nici nemtii nu ii mai vor pe americani acolo
 • +8 (14 voturi)    
  Merkel lasa prapad in urma ei (Vineri, 31 iulie 2020, 11:08)

  Victor Micea [utilizator]

  Cum au devenit germanii atat de anti-americani ?! Articolul e plin de insulte si insinuari,,, parca ar fi un nou Razboi Rece, de data asta intre Germania si SUA. Am impresia ca Merkel lasa prapad in urma ei.
  • -1 (5 voturi)    
   Ce treaba are Merkel (Vineri, 31 iulie 2020, 17:47)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

   cu Frankfurter Allgemeine Zeitung ?. Jurnalistii aia scriu orice prostie le trece prin cap.
 • +4 (10 voturi)    
  Tanti Angela..... (Vineri, 31 iulie 2020, 16:04)

  Cadillac [utilizator]

  Am o veste proasta pentru matale...
  .
  De-o gramada de ani, ati profitat de faptul ca "anumiti" Presedinti americani au fost 'baieti subtiri' si s-au facut ca nu vad ca Germania n-a platit "chiria"...
  .
  De data asta, avem un Presedinte cu "momite", ceea ce inseamna ca ori platesti chiria, ori ne luam "jucariile" si ne mutam in alt "judet"...
  • +2 (8 voturi)    
   Vorbesti prostii ! (Vineri, 31 iulie 2020, 17:52)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Cadillac

   Deutschland nu e obligata sa plateasca nici o chirie nici real si
   nici moral. La fel ca Elvetia, Suedia si Finlanda. Trupele SUA stau in Deutschland pe socoteala lor si in interesul SUA si nu in interesul Deutschland-ului.
   • -1 (5 voturi)    
    mai tare plnag (Vineri, 31 iulie 2020, 19:02)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    nemtzoaicele din localitatile de unde pleaca...si pentru ele, blm.:-)
  • -1 (3 voturi)    
   Sunteti culmea (Duminică, 2 august 2020, 16:23)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Cadillac

   Voi chiar credeti ca aici e vorba de chiria trupelor sau alte costuri logistice? Pe bune? Ce, nu mai au bani de curent si paine ca sa pape soldateii americani de la Ramstein? Aici e vorba de cei 2% din PIB pe care Germania ar trebui sa i cheltuie anual ca sa cumpere avioane, munitie si alte echipamente militare. Faptul ca Trump isi retrage partial trupele este o frustare si drept urmare o pedeapsa adresata Germaniei prin care sa le semnalizeaza ca trebuie sa si creasca bugetul. Germania oricum nu va face acest lucru sau il va face cand va vrea ea, nu cand zice Trump. Atat timp SUA va avea o prezenta militara in Germania, oricat de mica ar fi, va fi suficienta.
 • +1 (7 voturi)    
  Cunoastem un anumit personaj... (Vineri, 31 iulie 2020, 16:55)

  Sparafucile [utilizator]

  Care a murit pe 30 Aprilie 1945. Ăla, in mod sigur s-ar tine cu mainile de burta de ris vazind cum Germania, altadata spaima lumii, a ajuns sa se milogeasca de altii ca s-o apere.
 • +3 (7 voturi)    
  Frankfurter Allgemeine Zeitung (Vineri, 31 iulie 2020, 17:44)

  Rahan5 [utilizator]

  nu reprezinta Opinia Publica din Deutschland, ci doar parerile unor jurnalisti de o cultura politica foarte precara.

  Sintagme prostesti de genul: ,,Răzbunarea lui Trump", ,,Pedeapsa lui Trump", ,,Trump - narcisistul maniac" nu au nici o legatura cu realitatea ca aceste Trupe apartin SUA si ca Trump ca Presedinte are dreptul sa le mute in sudul Poloniei / Slovacia unde este mai eficient sa fie asezate.

  ,,retragerea trupelor Trump slăbeşte şi poziţia americană din inima Europei" - alta idiotenie !
  Care inima a Europei ?
  Dobitocii de jurnalisti de la Frankfurter Allgemeine Zeitung sustin idiotenia ca la Frankfurtul lor caraghios este ,,in inima" Europei !.
  Geografic ,,Mijlocul Europei" se afla tocmai prin Bielorusia !

  Pozitia militara a SUA in Europa nu are legatura cu cei 12.000 de militari scosi din Deutschland.
  In sudul Poloniei / Slovacia trupele SUA sunt mai bine pozitionate ca sa avanseze in Ucraina in caz de extindere a conflictului ruso-ucrainian, si in acelasi timp sunt destul de protejate in fata actiunii rachetelor nucleare rusesti din Kalinigrad.
  • -1 (5 voturi)    
   hehehe (Vineri, 31 iulie 2020, 19:00)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   si pe la noi se mai vorbese de...miliardarul american...
  • +1 (7 voturi)    
   Rahan5......Multumesc !!!!! (Sâmbătă, 1 august 2020, 6:10)

   Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Pentru un comentariu "precis si la obiect" !!!!

   Te rog explica si ALTOR mameluci cum stau lucrurile...

   Eu am obosit.....

   Iti doresc, sanatate si toate cele bune !!!!!!
   • 0 (2 voturi)    
    Corect (Duminică, 2 august 2020, 16:27)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Cadillac

    In sfarsit cineva care intelege ca prezenta americana de oriunde pe glob serveste in primul rand SUA. Cum va puteti inchipui ca SUA, cel mai capitalist stat din lume face acte caritabile de genul asta. Trump nu face decat sa distruga 75 de ani de munca in care SUA si a imprastiat armata peste tot in lume si in baza careia si a dezvoltat suprematia mondiala


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by