O cercetătoare chineză, acuzată că a ascuns legăturile cu armata ţării sale pentru a obţine o viza americană, a fost arestată după ce s-a refugiat în consulatul Chinei de la San Francisco, a anunţat vineri un înalt responsabil american, relatează AFP.

Vize SUAFoto: af.mil

Ministerul american al Justiţiei a anunţat joi inculparea recentă pentru "fraudă la regimul vizelor" a patru persoane suspectate că au "minţit privind apartenenţa lor la armata chineză". Trei dintre ele au fost deja arestate.

"Una dintre aceste persoane era căutată până noaptea trecută, găsind refugiu la consulatul din San Francisco", a declarat vineri un responsabil al ministerului pentru mai mulţi jurnalişti.

Această persoană, care ar purta numele de Juan Tang, este o specialistă în tratamente împotriva cancerului care lucra din ianuarie într-un laborator al Universităţii din California. Potrivit actului acuzării, anchetatorii au descoperit fotografii cu ea în uniformă şi au stabilit că ea lucra pentru un spital militar chinez, potrivit Agerpres.

Incidentul se înscrie într-un context al tensiunilor exacerbate între China şi SUA, care deja au ordonat Beijingului să-şi închide consulatul din Houston, în Texas, acuzat că ar fi un "epicentru" al spionilor.

Preşedintele Donald Trump a exprimat miercuri seara "posibilitatea" de a închide şi alte misiuni diplomatice chineze pe teritoriul american.

Potrivit documentelor referitoare la acest dosar, o cercetătoare chineză specializată în studiul cancerului, Juan Tang, care participa la un schimb de experienţă în cadrul Universităţii din Davis (California) a fost inculpată în 26 iunie pentru "fraudă la regimul vizelor" şi împotriva ei a fost emis un mandat de arestare.

Pentru a-şi obţine permisul de de şedere, ea asigurase că nu a avut niciodată vreo legătură cu armata chineză. Dar anchetatori americani au descoperit fotografii ale ei în uniformă şi că ea lucra pentru un spital militar. La 20 iunie, ea a fost interogată de poliţia federală (FBI), care i-a efectuat o percheziţie la domiciliu.

O lună mai târziu, serviciile procurorului federal din California au informat despre refugierea sa la consulat în documente prin care cereau menţinerea în detenţie a unei alte cercetătoare chineze implicată în fapte similare.

"FBI a stabilit că într-un anumit moment, după interogarea ei şi o percheziţie la domiciliul său în 20 iunie, Tang s-a dus la consulatul chinez din San Francisco, unde a şi rămas", au scris pentru a explica riscul ca şi cea de-a doua cercetătoare, Chen Song, să fugă.

Fără a confirma sau a infirma faptele, Beijingul a aruncat vina asupra SUA, acuzându-le că "persecută politic" studenţi şi universitari chinezi şi s-a angajat să ia "măsurile necesare" pentru a-şi proteja cetăţenii.