O instanță din Hamburg l-a condamnat joi pe fostul gardian SS Bruno Dey la doi ani de închisoare pentru complicitate la uciderea a peste 5.000 de persoane în lagărul Stutthof din Polonia între 1944 și 1945, anunță AFP.

Bruno Dey la procesFoto: Axel Heimken / AFP / Profimedia Images

UPDATE 15.43 Instanța a decis suspendarea pedepsei, invocând motive umanitare legate de vârsta înaintată a inculpatului

Acuzatul „este găsit vinovat la complicitate în 5.232 de cazuri de crimă și tentativă de crimă” a anunțat după verdict președintele curții, Anne Meier-Göring, într-unul din probabil ultimele procese privind atrocitățile comise în al Treilea Reich.

Bruno Dey, în vârstă de 93 de ani, fost gardian SS în lagărul de la Stutthof, la 40 de kilometri distanță de orașul Gdansk, astăzi în Polonia.

Acesta a fost judecat într-un tribunal pentru minori, fiind acuzat de complicitate la uciderea a 5.230 de prizonieri: 5.000 prin „crearea și menținerea unor condiții care periclitau viața”, 200 prin gazare și 30 prin împușcare.

Bărbatul nu a negat implicarea sa în atrocități afirmând însă că a fost forțat să lucreze în lagăr și că nu putea face nimic împotriva mașinăriei de exterminare a SS-ului.

Procurorii au susținut însă că Dey a fost o rotiță esențială a „Soluției finale” naziste care a ucis peste 6 milioane de persoane, majoritatea evrei, din Germania, teritoriile ocupate și statele satelit ale Germaniei hitleriste.

Citește și: