Un fost gardian SS al unui lagăr concentrare care are acum 95 de ani a fost pus sub acuzare pentru complicitate la crime în câteva sute de cazuri, a declarat luni un purtător de cuvânt al unei instanțe Wuppertal, în Germania, relatează AFP.

Lagar StutthofFoto: Google Maps

În timp ce un alt fost gardian al lagărului de concentrare din Stutthof, judecat începând cu luna octombrie la Hamburg, așteaptă verdictul judecătorilor săi săptămâna viitoare, această punere sub acuzare constituie una dintre ultimele proceduri legale referitoare la atrocitățile naziste.

Cu toate acestea, nu s-a desfășurat încă un proces, iar instanțele trebuie să decidă mai întâi dacă, din cauza vârstei sale mari, este apt să fie judecat înainte de a putea fi trimis în fața instanțelor.

Justiția germană îl acuză pe nonagenar, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, dar care avea 19 ani la momentul faptelor, că ar fi aparținut unei companii a SS și că ar fi fost în acest fel gardian al lagărului din Stutthof, situat la 40 km de orașul Gdansk, astăzi în Polonia.

Dacă va fi judecat, el va apărea, în ciuda celor 95 de ani, în fața unui tribunal pentru tineri, din cauza vârstei sale la momentul faptelor.

La Hamburg, Bruno Dey, în vârstă de 93 de ani, este judecat din octombrie pentru complicitate la uciderea a 5.230 de prizonieri în calitate de paznic SS între aprilie 1944 și aprilie 1945 în acest lagăr.

Procurorii au cerut trei ani de închisoare împotriva acuzatului, hotărârea fiind așteptată pe 23 iulie.

Anul trecut, radiodifuzorul regional de stat NDR a dat asigurări că 29 de proceduri privind crime naziste erau încă în curs în Germania.

Justiția germană anchetează în special o femeie de 94 de ani, Irmgard F., fostă secretară personală a unui comandant al lagărului și care acum locuiește într-un azil la nord de Hamburg, potrivit NDR.