Procesului unui fost gardian al lagărului de concentrare din Stutthof, în vârstă de 94 de ani, începe marți la Münster în Germania, unde este judecat pentru complicitate la uciderea a sute de persoane, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest german care trăiește în Münster este acuzat că a activat de mai multe ori, între iunie 1942 și septembrie 1944, în acest lagăr localizat la 40 de kilometri de Gdansk. Parchetul nu a divulgat identitatea sa, dar potrivit cotidianului Die Welt, este un peisagist pensionat pe nume Johann.

Acesta a ajuns în fața Curții în scaun rulant, cu o pălărioară pe cap și un baston în mână.

Împotriva sa, reprezentanții a 17 părți civile. Audierea a fost consacrată citirii acuzației, potrivit agenției dpa.

Acuzatul, în vârstă de 18 și 20 de ani la momentul respectiv, este judecat ca minor care a ocupat funcția de gardian la Stutthof când sute de persoane au fost ucise acolo.

”La Stutthof, au fost folosite aproape toate modalitățile de a ucide”, a spus presei procurorul din Dortmund Andreas Brendel.

Potrivit procurorilor, acuzatul, fiind conștient de aceste execuții, s-a făcut complice la uciderea acestor sute de persoane. Potrivit Die Welt, nonagenarul a negat în fața poliției în august 2017 că ar fi știut de atrocitățile comise, afirmând că soldații de asemenea au suferit de lipsa mâncării.

Avocatul său a asigurat că intenționează să explice în fața judecătorilor în timpul procesului, la o dată care va fi hotărâtă.

La Stutthof, primul lagăr de concentrare stabilită în afara teritoriului german la sfârșitul lui 1939, 65.000 de persoane din cei 110.000 estimați că au fost deportați au murit.

Păzit de SS și auxiliari ucraineni, lagărul a servit la început ca loc de detenție pentru prizonierii de război și opozanții polonezi, norvegieni și danezi, înainte ca evrei din statele baltice și Polonia, în majoritate femei, să fie deportați aici în 1944 în cadrul ”soluției finale” naziste, în contextul în care în 1943 a fost adăugată o cameră de gazare.

Acuzatul se confruntă cu maxim 15 ani de închisoare, dar o asemenea sentință este puțin probabilă.