Echipa de fotbal american canadiană Edmonton Eskimos a anunțat marți că își va schimba numele, termenul „eskimos” (eschimoși) fiind considerat rasist, relatează AFP.

Edmonton EskimosFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Consiliul de administrație al clubului din Edmonton „a luat decizia de a nu mai folosi cuvântul 'eschimos' în numele echipei”, a anunțat conducerea clubului într-un comunicat.

„Deși mulți fani sunt dedicați păstrării actualului nume, alții sunt din ce în ce mai inconfortabili cu acesta”, a continuat comunicatul.

Termenul „eschimoși” este considerat jignitor de inuiți și a fost criticat de către unul din sponsorii echipei, acesta îndemnând clubul să își schimbe denumirea, potrivit presei locale.

Clubul din provincia Alberta, vestul Canadei, a câștigat 14 titluri CFL (liga de fotbal american din Canada) și se va numi temporar „Echipa de fotbal Edmonton” până când un nou nume va fi ales.

Decizia amintește de cea luată după ani de dezbateri de Washington Redskins, echipa de fotbal american din Statele Unite, care a hotărât să își schimbe numele întrucât termenul „redskins” (pieile roșii) este considerat a fi jignitor față de nativii americani.

Citește și: