Justiția britanică a anunțat joi că a decis recunoașterea „fără echivoc” a liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaido, drept președinte legitim al țării într-un caz menit să tranșeze cine are autoritate asupra rezervelor de aur depozitate la Banca Angliei, relatează AFP și Reuters.

Juan GuaidoFoto: Federico Parra / AFP / Profimedia Images

„Guvernul britanic îl recunoaște pe domnul Guaido drept președintele constituțional interimar al Venezuelei și sub doctrina 'vocii unice' curtea trebuie să accepte această declarație fără echivoc”, a scris judecătorul Nigel Teare în motivarea deciziei.

Banca Centrală a Venezuelei (BCV) a anunțat imediat că va face apel la decizie, afirmând că hotărârea „ignoră complet realitatea din teren”, potrivit unuia dintre avocații băncii.

De la recunoașterea de către ministerul pentru Relații externe britanic a lui Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei în februarie 2019, Banca Angliei a refuzat în mod sistematic cererile din partea regimului condus de Nicolas Maduro de a returna o parte din rezervele de aur depozitate la banca națională a Regatului Unit.

În timpul audierilor avocații Caracasului au argumentat că prin menținerea relațiilor cu Nicolas Maduro Regatul Unit recunoaște regimul chiar dacă nu îl aprobă.

BCV a făcut mai multe cereri de returnare a unor lingouri în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari în timp ce Juan Guaido a scris de două ori Băncii Angliei solicitând respingerea cererilor venite de la Caracas.

Confruntată cu refuzul Băncii Angliei, BCV, controlată de regimul Maduro, a acționat în instanță banca națională a Regatului Unit, argumentând că are nevoie de fonduri pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19.