În fotografie, câţiva copii stau în jurul unei mese pe plajă. Beau coca, salută, glumesc. "Avem o ţară unică... şi cel mai bine este să ne bucurăm de ea împreună cu familia!", scria Juan Carlos Ortega, fiul preşedintelui Nicaraguei, într-un tweet cu imaginea copiilor lui, postat pe 4 aprilie.

Daniel OrtegaFoto: Captura YouTube

În timp ce America Latină îşi închide porţile în faţa coronavirusului, Nicaragua adoptă o poziţie izbitor de diferită şi radicală - îşi îndeamnă cetăţenii să iasă la plajă, să se bucure de excursii şi de serbările din sezonul de Paşti. În loc să descurajeze mulţimile, guvernul sandinist le încurajează. Promovează festivităţi de felul unui eveniment de distribuire a unor sucuri, de ambrozie, de exemplu. Autorităţile nu au închis graniţele, afacerile sau stadioanele.

Dar poate nota cea mai distinctivă a ţării central-americane este preşedintele său. Daniel Ortega nu pare a fi în fruntea ofensivei împotriva coronavirusului. De fapt, el nu a mai apărut în public de o lună. Guvernul afirmă că el este în continuare la comandă. Dar nicaraguanii se întreabă nervoşi dacă fostul revoluţionar marxist nu este bolnav, mort sau pur şi simplu evită contactul uman.

Grupurile care activează în domeniul sănătăţii şi drepturilor omului în emisferă sunt pe de altă parte tot mai alarmate de atitudinea nonşalantă a guvernului în faţa virusului mortal. Comisia Inter-Americană pentru drepturile omului a făcut apel la Nicaragua "să recunoască gravitatea extremă a situaţiei şi să adopte imediat măsuri de abordare şi limitare a pandemiei". Carissa Etienne, director la Pan American Health Organization, a spus pentru presă că "avem preocupări privind testarea, urmărirea contactelor, privind raportarea cazurilor" în Nicaragua, precum şi referitor la "prevenţia şi controlul neadecvate în privința infecţiei".

Ţările învecinate cu Nicaragua se tem că ar putea fi afectate şi ele. "Suntem îngrijorate de abordarea lor, deoarece recomandările (OMS) sunt în sensul distanţării sociale", spune preşedintele din Costa Rica, Carlos Alvarado. "Apelurile la marşuri şi mulţimi de oameni sunt contrare recomandărilor", a spus el pentru postul CNN în spaniolă.

Joi, Michael G. Kozak, asistentul secretarului de stat american pentru Emisfera Vestică, a postat pe Twitter că "Daniel Ortega nu este de găsit" în timp ce ţara lui se confruntă cu Covid-19. "Inimile noastre se îndreaptă spre oamenii din Nicaragua care au nevoie să fie conduşi şi să primească informaţii despre această pandemie letală", scrie el. Guvernul SUA a impus sancţiuni membrilor familiei Ortega şi poliţiei drept represalii pentru ceea ce califică drept corupţia şi brutalitatea acestora.

Ortega, la 74 de ani, este unul din cei mai cunoscuţi politicieni din America Latină, liderul revoluţiei sandiniste care a răsturnat de la putere un dictator de dreapta în 1979. El a revenit la preşedinţie în 2007 şi a fost reales încă de două ori. Guvernul său a devenit extrem de autoritar în ultimii ani.

În absenţa lui Ortega, vicepreşedintele Rosario Murillo - care este şi soţia preşedintelui - acordă presei oficiale interviuri telefonice zilnic. Nicaragua a raportat doar nouă cazuri de Covid-19 şi un deces. Oficialităţile spun că toate infecţiile sunt de provenienţă externă. "Noi nu avem contaminare în rândul comunităţii, mulţumim infinit Domnului", a spus Murillo joi.

Costa Rica, ţară cu care se învecinează Nicaragua, a confirmat peste 500 de cazuri de Covid-19. Guvernul cubanez a spus că trei din cetăţenii săi care s-au întors de curând din Nicaragua au fost testaţi pozitiv la virus.

Josefina Bonilla, medic şi expert în sănătate publică din capitala Managua, spune că numărul mic de cazuri din Nicaragua reflectă lipsa testării. Guvernul nu a anunţat câţi oameni au fost supuşi analizelor, iar spitalelor private li se interzice să facă teste. "Dacă nu faci decât câteva teste, vor fi foarte puţine rezultate pozitive", spune Bonilla.

Ea spune că Nicaragua se bucură de unele avantaje în lupta cu criza sanitară. Ţara cu 6 milioane de locuitori are o densitate a populaţiei mai mică decât altele din regiune. Doar un mic procent din cetăţenii ei sunt vârstnici, acesta fiind grupul care suferă cele mai mari rate de mortalitate. Dar totodată este a doua ţară în ordinea sărăciei din emisferă, după Haiti. Dacă virusul se răspândeşte fără a fi îngrădit, spune Bonilla, ţara s-ar putea confrunta cu un "scenariu catastrofal".

Şi acesta este motivul pentru care adunările mari din ultimele săptămâni provoacă atâta alarmă.

Autorităţile au organizat mitinguri pro-guvernamentale, inclusiv unul la mijlocul lunii martie, sub titlul "Dragoste în vremea Covid-19" în semn de "solidaritate" cu victimele din lumea întreagă.

În timp ce alte ţări central-americane închid aeroporturi, şcoli şi întâlniri sportive, Nicaragua menţine activitatea. Liga sa de fotbal a continuat să organizeze meciuri, unii jucători mai temători purtând măşti. Şcolile publice au rămas deschise până în 3 aprilie, începutul vacanţei de Paşti. Agenţia oficială de turism a promovat zeci de evenimente în Săptămâna Mare, de la turnee de pescuit la concursuri de frumuseţe.

Fostul ministru de Externe Jose Pallais spune că guvernul pare a se teme că pandemia ar putea distruge economia deja aflată într-o stare precară. Cândva cu un ritm de creştere alert, economia ţării s-a prăbuşit după reprimarea violentă a protestelor prodemocraţie din 2018. Sectorul crucial al turismului a fost în special foarte dur lovit.

Guvernul vrea să "se asigure că are veniturile pentru a susţine aparatul său represiv şi să menţină mobilizarea şi pregătirea bazei sale de susţinători" pentru situaţia în care vor fi noi demonstraţii, spune Pallais.

Murillo, care este şi purtătoarea de cuvânt a guvernului, nu a răspuns la un apel şi un email prin care era invitată să comenteze.

Autorităţile spun că iau măsuri resposabile pentru a-i pregăti pe oameni pentru Covid-19 - trimit echipe sanitare din uşă în uşă pentru a-i încuraja pe oameni să-şi spele mâinile şi să raporteze dacă au febră sau alte simptome de infecţii virale. Murillo spunea miercuri că guvernul "aplică riguros" măsurile sanitare în aeroporturi, porturi şi închisori. Dar în momentul în care un preot catolic a încercat de curând să deschidă mai multe centre medicale pentru a furniza informaţii despre coronavirus, el a spus că a fost blocat de Ministerul Sănătăţii. "Dioceza a vrut să lucreze pentru sănătatea oamenilor şi nu ni s-a permis", a scris într-un tweet episcopul Ronaldo Alvarez, din localitatea Matagalpa din nordul ţării.

Nicaraguanii îngrijoraţi iau singuri măsuri de prevedere. Bisericile din această ţară predominant catolică au anulat procesiunile din Săptămâna Mare şi au transmis video slujba. Plajele au rămas în mare măsură goale. (După cum s-a dovedit, fotografia de pe plajă a fiului lui Ortega era veche.)

Școlile particulare au trecut pe învăţământ online cu câteva săptămâni în urmă. "Oamenii stau acasă", spunea Leonardo Torres, şeful comisiei naţionale a afacerilor mici şi mijlocii, pentru site-ul de ştiri Nicaragua Investiga.

Speranţele în venirea a 160.000 de turişti, cum s-a întâmplat anul trecut, s-au spulberat, spune el - s-ar putea să nu vină nici pe jumătate. La puţin timp după ce a vorbit el, un zbor Aeromexico a decolat din Managua în direcţia Mexic. A fost ultima cursă aeriană de la ultima companie aeriană internaţională care deserveşte Nicaragua. Toate şi-au anulat acum zborurile pe timp nedefinit.

Frontierele ţării rămân deschise, dar nu vine nimeni.(Wall Street Journal, preluare Rador)