În ciuda unui divorț multimilionar, averea proprietarului Amazon, Jeff Bezos, continuă să crească pentru al treilea an consecutiv, ajungând la 113 miliarde de dolari în active personale, ceea ce înseamnă o creștere de un miliard față de anul trecut. O situaţie complet diferită de cea a celorlalţi mari bogătaşi din lume care, în primul trimestru al anului 2020 au raportat un total al activelor de 8 miliarde de dolari, cu aproximativ 700 de miliarde mai puțin decât în 2019, conform clasamentului Forbes.

Jeff BezosFoto: Blue Origin

În afara averilor, a scăzut şi numărul bogătaşilor. La 18 martie 2020 existau 2.095, cu 58 mai puțini decât anul trecut. Este vina Codiv-19, pandemia care a paralizat parțial economia mondială și care influențează deciziile guvernelor. Statele Unite rămân țara cu cel mai mare număr de miliardari, 614, urmată de China, care împreună cu Hong Kong și Macao, are 456.

Imediat după Bezos, pentru a rămâne în domeniul tehnologiei, se poziţionează o veche cunoștință: Bill Gates cu o avere de 98 de miliarde de dolari. Fondatorul Microsoft Corporation îl întrece cu puţin pe noul venit care l-a declasat pe Warren Buffett, aflat acum pe locul patru cu o avere de 67,5 miliarde de dolari. Vorbim despre francezul Bernard Arnault, președinte și CEO al grupului LVMH. În vârstă de 71 de ani, aceste a urcat în clasament ajungând pe locul al treilea, cu o avere de 76 miliarde de dolari.

Pe locul cinci se află americanul Larry Ellison, CEO Oracle, cu 59 de miliarde, urmat de spaniolul Amancio Ortega, patronul Zadar, cu 55,1 miliarde. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, este al șaptelea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 54,7 miliarde de dolari.

Ultimele trei poziţii ale Top ten sunt ocupate de fraţii Walton, patronii lanțului de magazine Walmart: pe locul opt se află Jim cu 54,6 miliarde, pe locul nouă, cu 54,4, în timp ce Rob este pe poziția a zecea, cu 54,1 miliarde de dolari.

Printre italieni, este reconfirmat „maestrul” Nutella, Giovanni Ferrero, care ocupă poziția a 32-a a clasamentului Forbes cu o avere de 24,5 miliarde de dolari, fiind urmat de Leonardo del Vecchio, fondatorul și președintele Luxottica, aflat pe locul 62 cu 16,1 miliarde. Stefano Pessina, inginer și antreprenor aflat pe locul 133 în clasamentul general, este al treilea cel mai bogat italian din lume cu 10,2 miliarde de euro. Silvio Berlusconi ocupă locul 308, cu 5,3 miliarde, iar Miuccia Prada, fondatoarea celebrei case de modă ocupă locul 945, cu o avere de 2,2 miliarde de euro. (preluare Rai News și Rador)