Mii de conturi legate de Rusia pe Twitter, Facebook și Instagram propagă dezinformare anti-americană legată de noul coronavirus apărut în China, au acuzat, pentru AFP, responsabili americani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Campania de dezinformare și de propagare de teorii conspiraționiste a început în urmă cu o lună, când numărul de morți în China era doar de trei și nu fuseseră anunțate decât 200 de cazuri în Wuhan, potrivit acestor responsabili. Astăzi, bilanțul a urcat pe peste 2.200 de morți și 75.000 de cazuri în China, alături de peste o mie de cazuri în alte 26 de țări.

Campania aduce aminte de tentativele KGB din perioada Războiului Rece de a sugera că virusul HIV era o invenție a cercetătorilor americani.

"Scopul Rusiei este de a semăna discordia și de a slăbi din interior instituțiile Statelor Unite și ale aliaților săi, inclusiv prin campanii subterane și dăunătoare", a afirmat Philip Reeker, sub-secretar de stat însărcinat cu Europa și Eurasia.

"Diseminând dezinformări legate de coronavirus, actori ruși aleg încă o dată să amenințe securitatea publică în detrimentul unui răspuns global" în fața epidemiei, a adăugat el.

Oficiali ai diplomației americane însărcinați cu lupta împotriva dezinformării rusești afirmă că aceste conturi, cu numele unor persoane fictive reproduc liniile atacurilor rusești, nu doar în engleză ci și în franceză, spaniolă, italiană și germană.

Teoriile propagă inclusiv ideea că virusul a fost creat de Statele Unite pentru un "război economic cu China", că este vorba de o armă biologică inventată de CIA sau că este o componentă a unei strategii occidentale de "mesaje anti-China".

Mesaje publicate pe Twitter îl pun în discuție și pe cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a cărui fundație a investit miliarde de dolari în programe internaționale de sănătate.

Mii de conturi implicate erau supravegheate pentru că erau implicate în crize din toată lumea, de la războiul din Siria la protestele din Chile și Franța. Aceste conturi postau mesaje "cvasi-identice" legate de coronavirus, potrivit unui raport pregătit pentru Global Engagement Center al departamentului de Stat, celula de luptă împotriva campaniilor externe de dezinformare.

Conturi coordonate

Spre deosebire de alte subiecte unde activitatea dura în general trei zile, conturile s-au activat de o lună, semn al importanței acordate dosarului de către ruși, spun oficialii americani.

"Este tipic pentru doctrina rusă de confruntare internațională", explică unul dintre ei. "Numărul mondial de cazuri de coronavirus nu a atins vârful, deci strategia rusă este să exploateze mediul informațional de o manieră foarte puțin costisitoare dar foarte eficientă, pentru a semăna discordia între China și noi sau poate din rațiuni economice".

Departamentul de Stat spune că această campanie pe internet a început în 20 ianuarie, o zi după ce mass media controlată de statul rus a început să difuzeze articole și interviuri anti-occidentale privind originea epidemiei, în special RT și Sputnik. Operatorii conturilor s-au activat a doua zi.

"Este foarte puțin probabil să fie o coincidență", spune unul dintre acești responsabili. "Când presa rusă a început să vehiculeze aceste teorii, conturile rusești au început să le promoveze la nivel mondial".

"Aceste mii de conturi lucrau concertat unele cu altele, la nivel cotidian, cu fraze, ton și ritm identice. Le putem lega de manieră facilă de RT, Sputnik și alte media legate de Rusia".

"Nu sunt roboți, sunt persoane reale în spatele tastaturilor", a adăugat el.

"Putem vedea astfel deplin în lucru ecosistemul lor de dezinformare, care include televiziunile de stat, site-urile care le sunt apropiate și miile de conturi false identice de pe internet care, toate, promovează aceleași teorii", a comentat Lea Gabrielle, care conduce Global Engagement Center.

Washingtonul consideră că dezinformarea Rusiei afectează răspunsul sanitar împotriva virusului, în special în Africa și Asia.

"Acești operatori par să aibă mână liberă pentru a semăna discordia", arată un responsabil de la Departamentul de Stat, care afirmă că trolii ruși sunt autonomi și nu acționează în mod neapărat la un ordin explicit.

"Nu este nevoie ca o temă specială să fie decisă la cel mai înalt nivel. Au capacitatea independentă de a opera în acest spațiu pentru a provoca daunele pe care le doresc, cu consecințe potențial catastrofale".