Peste tot în lume, epidemia cu noul tip de coronavirus a trezit temeri, dar și un apetit real pentru filme, jocuri video și seriale anxiogene pe tema maladiei. De ce a crescut numărul spectatorilor pentru filme precum ”Contagion” sau numărul persoanelor care joacă ”Plague Inc”, încearcă să explice AFP într-un material care prezintă opinii ale unui sociolog medical, dar și ale unei companii creatoare de jocuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultimele săptămâni, thrillerul medical ”Contagion” al lui Steven Soderbergh, care a avut premiera în 2011, a fost în topul descărcărilor pe iTunes.

Contagion spune povestea unei femei de afaceri, interpretată de către Gwyneth Paltrow, care aduce în Statele Unite un virus contractat de la un bucătar din Macao.

Scenariul are multe asemănări cu Covid-19 apărut în decembrie în orașul Wuhan, în centrul Chinei. Ca în film, virusul a fost transmis oamenilor de la animale înainte de a se propaga.

În ”Contagion”, virusul omoară 26 de milioane de oameni în lume doar în prima lună. Cifre care nu au de a face cu noul coronavirus.

Povestea de coșmar, cu toate acestea, a atras un număr mare de spectatori.

În ultima săptămână din ianuarie, Contagion era în top 10 în clasamentul britanic iTunes.

Săptămâna aceasta, a căzut pe poziția 55 în Marea Britanie, dar a rămas pe locurile fruntașe în multe țări: 7 în Singapore, 20 în Statele Unite și 24 în Australia.

În Hong Kong, unde are loc o scenă din Contagion, este pe poziția a opta.

În ultimele săptămâni, fosta colonie britanică - unde două persoane au decedat din cauza virusului - a fost scena unde s-au petrecut evenimente similare cu cele din lung metraj: câțiva locuitori panicați s-au grăbit în magazine pentru a face stocuri de hârtie, orez și produse menajere.

Eliberarea de stres

Populația Hong Kongului râmâne traumatizată de epidemia sars, care a omorât 299 de oameni între 2002-2003, și din care s-a inspirat regizorul.

Dacă locuitorii din Hong Kong sunt neliniștiți, restul lumii este curioasă să vadă, prin filmele de Hollywood, cum ar arăta o pandemie mondială.

”Acest interes subit pentru tot ce e legat de epidemii și viruși este o cale prin care oamenii gestionează mai bine ce se întâmplă”, a spus Robert Bartholomew, un sociolog medical care studiază fenomenul isteriei colective, pentru AFP.

”Să vorbească despre evenimente traumatizante poate ajuta oamenii să se elibereze de stres”, a spus el.

Dar filmul nu este singurul care are succes.

De la apariția sa, acum opt ani de zile, jocul "Plague Inc", în care un virus se propagă în lume, este foarte popular.

Și, cu fiecare apariție a unei epidemii precum Covid-19 sau Ebola, numărul descărcărilor crește, potrivit Ndemic Creations, compania care a creat jocul.

”Cu fiecare epidemie, constatăm o creștere a numărului jucătorilor, pentru că oamenii încearcă să afle cum se propagă maladiile și să înțeleagă aspectele complexe ale epidemiilor”, a explicat compania într-un comunicat, care aduce aminte că jocul Plague Inc este un joc și nu un model științific.

”Scăparea împreună”

Anul trecut, Extra Credits, un canal educativ de YouTube, a realizat un serial de filme animate pentru aniversarea a așa-zisei gripe spaniole, din 1918, care a provocat moartea a milioane de oameni.

Numărul spectatorilor a crescut, mai ales în Asia de Sud-Est, de la apariția noului coronavirus, a spus Robert Rath, autorul scenariului acestui serial care trăiește în Hong Kong.

Netflix nu poate visa la un moment mai potrivit pentru a lansa în ianuarie serialul documentar ”Pandemic” care indică lipsa de pregătire, la nivel internațional, confruntați cu un nou virus.

”Oamenii au subliniat că Pandemic a fost lansat la momentul potrivit”, a scris Sheri Fink, un reporter și doctor care este producătorul executiv, pe Twitter.

”Dar în realitate, am realizat, pentru că unii dintre noi (...) știam punctele slabe ale sistemului și speram să informăm înainte, nu după, apariția unui alt patogen periculos”, a spus ea.

În lume, căutările Google care vizează acest serial, jocul ”Plague” și filmul ”Contagion” au explodat în ultima lună.

Pentru Bartholomew, informarea continuă îi îndeamnă pe oameni să caute pe internet pentru a da un sens anxietăților lor.

”În trecut, oamenii se duceau la biserică și se rugau, astăzi, într-o eră mai laică, se duc și caută online și discută despre fricile lor pentru a se elibera împreună”, a subliniat el.