Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat miercuri noul acord comercial trilateral negociat luni întregi cu Mexicul și Canada, dar și cu opoziția democrată din Congres, informează AFP.

Donald TrumpFoto: White House

Acesta este ultimul act dintr-un proces foarte lung început chiar de la instalarea miliardarului republican la Casa Albă, în ianuarie 2017, până la adoptarea finală de către Congresul american, la mijlocul acestei luni, a Acordului Statele Unite - Mexic - Canada (USMCA).

„Astăzi punem în șfârșit capăt coșmarului NAFTA”, a afirmat Donald Trump în cursul ceremoniei de semnare a documentului, făcând referire la precedentul acord comercial care lega cele trei țări din 1994 încoace, dar pe care președintele american l-a criticat vehement, estimând că acesta a costat economia americană prea multe locuri de muncă.

El a promis în schimb „un viitor glorios” industriei americane datorită USMCA.

Noul text este o toaletare a NAFTA din 1994. El prevede de exemplu inovații în materie de mediu, însă trebuie mai ales să reducă diferențele de tratament între lucrătorii din cele trei țări, pentru a evita delocalizările masive.

USMCA a fost deja ratificat de Mexic la 10 decembrie şi urmează să fie adoptat și de Canada în săptămânile viitoare.