Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter s-a produs vineri seară în estul Turciei, provocând moartea a cel puțin 20 persoane, precum și pagube materiale importante, au informat autoritățile turce, citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Seismul s-a produs în districtul Sivrice, în provincia Elazig, în jurul orei locale 20.55 (19.55, ora României), potrivit Agenției guvernamentale pentru situații de urgență.

UPDATE 08.57 Bilanțul oficial al morților a urcat la 20, iar peste 1.000 sunt răniți. Echipele de salvatori continuă eforturile de scoatere a celor prinși sub dărâmături, în condițiile în care temperaturile au scăzut azi-noapte în Elazig până la - 8 grade Celsius.

UPDATE 00.55: Cel puțin 18 persoane și-au pierdut viața, 13 în provincia Elazig și 5 în provincia vecină Malatya, a precizat ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, prezentând cel mai recent bilanț al victimelor.

Potrivit acestuia, alte peste 500 de persoane sunt rănite.

Echipele de salvare încearcă să scoată zeci de persoane de sub dărâmături, după ce numeroase clădiri s-au prăbușit la Elazig, a precizat la rândul său ministrul de interne turc Suleyman Soylu.

UPDATE 23.28: Bilanțul seismului din Turcia a urcat la 14 morți, a informat Agenția turcă pentru situații de urgență. Potrivit acesteia, cel puțin opt oameni și-au pierdut viața în provincia Elazig, iar alte șase în Malatya.

UPDATE 21.32: Cel puțin patru persoane și-au pierdut viața în urma sesimului care a lovit Turcia vineri seară, a anunțat ministrul de Interne de la Ankara.

„Sperăm că nu vor mai fi alte victime. Până acum patru persoane și-au pierdut viața”, două la Elazig și alte două în provincia vecină Malatya, a declarat ministrul de interne turc, Suleyman Soylu, citat de agenția oficială Anadolu.

De asemenea, potrivit lui Soylu, mai multe clădiri s-au prăbuşit în regiune.

Centrul european de seismologie (EMSC) a estimat magnitudinea inițială a cutremurului la 6,9 grade, iar Institutul american de geofizică (USGS) la 6,7.

Totodată, potrivit EMSC, seismul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri.

Presa de stat din țara vecină Siria a relatat că seismul s-a resimțit și acolo, în mai multe zone, iar presa din Liban a transmis că acesta a fost resimțit și la Beirut.

Turcia, situată pe mai multe falii seismice, este frecvent lovită de cutremure. În 1999, un cutremur cu magnitudinea de 7,4 ce a lovit nord-estul țării s-a soldat cu peste 17.000 de morți.