Comunitatea internațională a convenit duminică, în cadrul unei conferințe desfășurate la Berlin, asupra unui plan de pace pentru Libia, care include menținerea embargoului asupra armelor și încetarea ingerințelor străine, relatează Mediafax citând site-ul agenției Dpa.

Angela Merkel si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

Statele care au participat la conferință, printre care se numără Rusia și Turcia, care susțin părți aflate în opoziți, au fost de acord să nu mai susțină părțile implicate în conflict.

Cancelarul german Angela Merkel a mulțumit participanților asupra "unei atmosfere constructive".

"Am convenit că vrem să respectăm acest embargo asupra armelor şi că acest embargo va fi controlat mai strict decât înainte", a declarat Merkel presei după conferinţa privind conflictul libian, conform France Presse.

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a declarat că declarația, semnată de 16 state, reprezintă "un semnal puternic că participanții se angajează să susțină o rezoluție pașnică pentru criza din Libia".

O declaraţie semnată de 16 state şi organizaţii prezintă de asemenea planuri de eforturi internaţionale pentru monitorizarea implementării embargoului, care a fost în vigoare de aproape un deceniu, dar fără prea mult succes în ţara sfâşiată de război.

Conform acordului, încălcările fragilului armistiţiu, care se manifestă şi în prezent în Tripoli şi în împrejurimile capitalei libiene, vor fi sancţionate. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat mulţumită de rezultat.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cel rus, Vladimir Putin, şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, au părăsit deja conferinţa. Libia se află în criză încă de la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011. În ultimele luni, un război civil a escaladat între premierul Fayez al-Serraj recunoscut internaţional şi comandantul rival Khalifa Haftar.