Brexitul va costa probabil Regatul Unit până la sfârșitul anului peste 200 de miliarde de lire în creștere economică pierdută – valoare care aproape va eclipsa suma totală pe care a plătit-o către bugetul UE în ultimii 47 de ani. Studiile realizate de Bloomberg Economics arată că prețul deciziei de a părăsi Uniunea a atins 130 de miliarde, alte 70 urmând să se adauge până la finele lui 2020.

BrexitFoto: Wikipedia

Analiza economistului Dan Hanson arată că incertitudinea afacerilor a făcut ca economia Regatului Unit să rămână în urmă în termeni de creștere față de celelalte țări din G7 după 2016. Aceasta înseamnă că economia britanică este cu 3% mai mică decât dacă n-ar fi votat pentru ieșirea din UE.

Cifrele de la House of Commons Library indică o contribuție totală a Regatului Unit la bugetul UE între 1973 și 2020 de 215 miliarde de lire, ajustată cu inflația. Aceasta indică un cost combinat al Brexitului după 2016 care va depăși probabil curând costul total al plăților către UE, care a fost un element central al campaniei „Leave” de la bun început.

După victoria în alegeri a premierului Boris Johnson din decembrie, Regatul Unit va ieși din UE la 31 ianuarie. Dar încrederea în afaceri și investițiile au scăzut, iar creșterea economică anualizată s-a redus de la 2% la 1%.

„Pe măsură ce Regatul Unit va ajunge la o înțelegere cu UE privind noua relație comercială și se va confrunta cu problema productivității care a afectat creșterea după criza financiară, costul anual al Brexitului este de așteptat să crească”, a spus Hanson.