Serviciile israeliene de securitate au cerut ambasadelor si institutiilor evreiesti din intreaga lume sa fie in alerta, dupa ce liderul miscarii libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat "razboi deschis" Israelului. Gruparea siita considera ca Israelul se face vinovat pentru moartea comandantului Hezbollah, Imad Moughnieh, ucis marti in capitala siriana, Damasc, noteaza Rador.

"Sionistii vor razboi deschis si il vor avea", a declarat Nasrallah, precizand ca razboiul din iulie 2006 nu s-a incheiat.

Israelul a negat vehement orice implicare in asasinarea lui Moughnieh, considerat a fi unul dintre fondatorii aripii militare a Hezbollah in 1983. El a luptat impotriva armatei israeliene ce ocupa la acea vreme sudul Libanului, fiind la originea atacurilor cu bomba lansate asupra ambasadei americane si a comandamentului franco-american din Beirut.

Moughnieh era urmarit inca din anii '80 de aproape toate serviciile de informatii, atat de americani, cat si de europeni, fiind considerat un pericol pentru regimurile moderate din Orientul Mijlociu.

Trei ani de la asasinarea lui Hariri

Si in Liban fortele de securitate sunt in alerta si au luat masuri drastice cu ocazia comemorarii a trei ani de la asasinarera fostului premier libanez, Rafik Hariri. Exista temerea ca ar putea avea loc ciocniri sangeroase la Beirut, intre sustinatorii Hezbollah si demonstranti antisirieni, adepti ai lui Hariri.

Rafik Hariri a fost ucis, impreuna cu alte 23 persoane, la 14 februarie 2005 intr-un atentat cu masina-capcana. Moartea lui a a declansat un val de violente si de asasinate politice, fara precedent in Liban dupa incheierea razboiului civil.

Doi jurnalisti si un politician au fost ucisi, in acest val de violente. Un al patrulea, ministrul Pierre Gemayel, a fost omorat in noiembrie 2006. Sustinatorii lui Hariri au acuzat regimul de la Damasc de implicare in asasinat.

Siria, care a avut o influenta covarsitoare asupra vietii politice de la Beirut, si-a retras trupele din Liban in aprilie 2005, dupa protestele care au urmat asasinarii lui Hariri.