Un val puternic de căldură favorizează propagarea incendiilor care devastează Australia, iar focarele ieşite de sub control din vecinătatea oraşului Sydney s-au înrăutăţit în aceste condiţii "catastrofice", informează AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ne aşteptăm la condiţii foarte dificile pe frontul incendiilor", a avertizat premierul statului New South Wales, Gladys Berejiklian.

"După cum ştiţi, condiţiile sunt catastrofice, ceea ce înseamnă că orice focar activ poate deveni cu repeziciune foarte periculos", a continuat aceasta.

Sydney, cel mai mare oraş din acest stat şi din ţară, cu o populaţie de 5,2 milioane de locuitori, este acoperit de fumul provenit de la incendiile care ard la nord, la sud şi la vest de metropolă. Unele dintre aceste focare se situează la doar circa 130 de kilometri de oraş.

Temperaturile ar putea urca până la 47 de grade Celsius în anumite regiuni din statul New South Wales. Sydney, situat în regiunea de coastă, ar trebui să beneficieze de temperaturi puţin mai blânde, de circa 37 de grade Celsius, care ar urma să mai scadă în cursul serii.

Locuitorii din Bargo, o localitate de mici dimensiuni situată la circa 100 de kilometri sud-est, au fost evacuaţi joi din cauza unui incendiu care a pârjolit deja 185.000 de hectare de teren.

"Este groaznic, este dezolant să mergi cu maşina prin această regiune. Ne simţim izolaţi din cauza drumurilor închise. Rudele nu pot veni în vizită", a explicat Corey Cartes, un rezident al acestui oraş cu circa 4.000 de locuitori.

Cartes a primit ordinul de evacuare în urmă cu două zile, dar a decis să rămână pentru a încerca să-şi protejeze proprietatea. Incendiul s-a extins destul de mult încât a pârjolit aproape în totalitate gardul care împrejmuieşte proprietatea.

"Toată lumea îşi oferă ajutorul, dar nu putem face nimic, doar să ne ţinem departe de pericol şi să sperăm că pompierii îşi vor putea face datoria", a mai spus acesta.

Incendiile din Australia au pârjolit 3 milioane de hectare în diferite regiuni în ultimele luni, au provocat moartea a 10 persoane şi au distrus peste 800 de locuinţe.