China a anunțat vineri un acord comercial cu Statele Unite, care include o reducere "etapizată" a drepturilor vamale americane care vizează importurile chinezești și afectează economia mondială, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: White House

"Cele două țări au ajuns la o identitate de vederi asupra textului unui acord economic și comerciale preliminar", a anunțat în fața presei un ministru adjunct al Comerțului, Wang Shouwen, care a adăugat că cele două părți urmează să semneze acordul.

Tot vineri, președintele american Donald Trump a anunțat că Statele Unite renunță să mai impună duminică o nouă salvă de tarife pentru importuri de bunuri chinezești de 160 miliarde de dolari.

"Tarifele vamale prevăzute pentru 15 decembrie nu vor fi impuse deoarece am ajuns la un acord", a scris Trump, pe Twitter, la puțin timp după ce Beijingul a anunțat un acord preliminar.

"E un acord fantastic pentru toată lumea. Mulțumesc!", a adăugat Trump, precizând că negocierile pentru următoarea fază vor începe "imediat".

Acest acord preia principalele puncte din tratatul anunțat de președintele Donald Trump în 11 octombrie. Tratatul din octombrie nu a fost în cele din urmă semnat, din cauza dezacordurilor legate de taxele vamale.

Care sunt principalele puncte ale acordului

  • Un acord de principiu

Ca și în 11 octombrie, este vorba de un acord de principiu, în condițiile în care textul nu a fost încă semnat în mod formal.

Washingtonul și Beijingul au convenit să realizeze cât mai rapid o examinare juridică și traducerea acordului, înainte de a trece la semnarea finală.

  • Domenii avute în vedere

Cele două părți au indicat că acordul include proprietatea intelectuală, transferurile forțate de tehnologie, produsele alimentare și agricole, serviciile financiare, cursul de schimb, întărirea schimburilor comerciale și rezolvarea diferendurilor.

Sunt aceleași domenii evocat în octombrie.

"Acordul stabilește un sistem solid de rezolvare a diferendurilor care garantează o punere în practică și o aplicare rapidă și eficientă", a subliniat vineri un reprezentant american pentru comerț.

De la începutul discuțiilor, SUA au subliniat că un astfel de mecanism este indispensabil pentru a se asigura că Beijingul respectă un eventual acord.

  • Agricultura

La anunțul din 11 octombrie, Donald Trump a afirmat că Beijingul se angajează să cumpere produse agricole în valoare de 40 până la 50 de miliarde de dolari pe an.

Această sumă ar fi de două ori mai mare decât maximul de achiziții al Chinei, în 2012.

În 2017, înainte de lansarea războiului comercial, China importa produse agricole americane în valoare de 19,5 miliarde dolari, o cifră care a scăzut la un pic peste 9 miliarde în 2018.

  • Pauză în impunerea de taxe vamale

De la început, China a cerut cu Statele Unite să suprime total sau parțial taxele vamale adiționale pentru importurile de produse chinezești.

Beijingul a afirmat că administrația Trump a acceptat să reducă progresiv aceste taxe.

Partea americană a precizat că, pentru moment, taxele vamale adiționale de 25% pentru importuri de 250 de miliarde de dolari rămân în vigoare.

În schimb, taxele vamale de 15% pentru alte importuri de 120 de miliarde, în vigoare din 1 septembrie, vor fi reduse la jumătate (7,5%).