Cu o lună înaintea Anului Nou, noua componență a Comisiei Europene a trecut la lucru - este vorba de cvasi-guvernul UE, în frunte cu Ursula von der Leyen. Aceasta a rostit săptămâna trecută un discurs programatic, în care a prezentat prioritățile echipei pe care o conduce. Deși formal numărul acestora este de zece, accentul se pune pe patru: este vorba de lupta împotriva schimbărilor climatice - pentru care se preconizează să fie prezentat "un nou curs politic verde" - de dezvoltarea comunității digitale și a economiei digitale, de egalitatea de gen și consolidarea rolului Europei în lume, potrivit Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

Dacă fostul lider al Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, spunea despre aceasta că are un caracter politic, succesoarea acestuia a declarat că comisia pe care o conduce va avea un caracter geopolitic. Din punctul de vedere al Ursulei von der Leyen, CE trebuie să ocupe propriul său loc, un loc cu mult mai important la nivel global.

Pornind de la acest lucru, noua pleiadă de comisari europeni ar putea încerca să construiască legăturile cu Rusia într-o manieră mai puțin preconcepută. Cu atât mai mult cu cât în CE au fost schimbați deținătorii posturilor - cheie din punctul de vedere al Moscovei. În postul de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate a fost ales fostul ministru de externe al Spaniei, Josep Borrel, iar în cea de comisar european pentru energie, responsabil cu convorbirile privind tranzitarea gazelor naturale cu Rusia și Ucraina - estoniana Kadri Simson.

Cu toate acestea este puțin probabil ca CE să se ocupe foarte în detaliu de tematica rusească. Borrel a dat de înțeles că Bruxellesul este interesat ceva mai mult de dialogul cu statele din Balcanii de Vest, de intensificarea sprijinului acordat țărilor vecine Uniunii Europene - în primul rând Ucraina - de legăturile cu Africa și cu SUA. Borrel spusese anterior despre Rusia că este vechiul dușman al Uniunii Europene. La audierile din Parlamentul European, Borrel afirmase că "cea mai bună modalitate de a opune rezistență expansionismului Rusiei sau ...amenințării rusești îl constituie ajutorul acordat Ucrainei, sporirea stabilității și capacității acesteia de a implementa reforme". Borrel mai promite să majoreze finanțarea grupului de lucru pentru contracararea dezinformării externe, inclusiv de pe teritoriul Federației Ruse. La rândul său, Simson este de părere că gazoductul "Nord Stream - 2" nu corespunde politicii energetice a UE.

Toate declarațiile făcute anterior de Ursula von der Leyen aveau un caracter strict de serviciu. Pe de o parte, ea cerea stabilirea unor legături normale cu Moscova; pe de altă parte, explica faptul că cu Rusia, care vrea "să împartă Europa", trebuie discutat de pe poziția de forță, iar în ceea ce privește sancțiunile care i-au fost impuse, acestea trebuie menținute. "Deja de multă vreme suntem martorii unei atitudini ostile din partea Rusiei - a declarat von der Leyen într-un interviu pentru publicația italiană "Repubblica". Kremlinul nu iartă nicio slăbiciune. Pornind de la poziția noastră de forță, trebuie să menținem sancțiunile".

În ceea ce privește politica de sancțiuni a Uniunii Europene, prin decizia luată de von der Leyen, o parte semnificativă a funcțiilor este transferată de la șeful diplomației europene la directorul general pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital (FISMA). Iar de politica sancțiunilor se va ocupa acum Valdis Dombrovskis, director general al FISMA și, prin cumul, vicepreședinte al Comisiei Europene. Unul dintre obiectivele schimbării cadrelor o constituie sporirea eficienței sancțiunilor UE, inclusiv cu ajutorul instrumentelor financiare.

În mare, rotația de cadre nu a schimbat, în principiu, poziționarea figurilor - cheie ale Comisiei Europene în ceea ce privește viitorul legăturilor dintre Moscova și Bruxelles. Așa că rămân deschise posibilitățile atât pentru divergențe de opinie pe viitor, cât și pentru o apropiere a Rusei de UE. Multe lucruri vor depinde de transformările interne de ambele părți ale confruntării ruso-europeană, începută în urmă cu cinci ani.

Rusia are o abordare pragmatică în ceea ce privește parteneriatul cu Uniunea Europeană, căreia îi revine aproape jumătate din volumul schimburilor sale comerciale. Rusia consideră că confruntarea reciprocă nu va fi în avantajul niciuneia dintre părți. După cum a declarat, pe 29 noiembrie, Aleksandr Grușko, adjunct al ministrului de externe al Rusiei, "privim perspectiva legăturilor noastre cu UE sub un unghi pragmatic, pornind de la faptul că ruperea contactelor și introducerea reciprocă de sancțiuni și bariere nu va conduce la nimic bun. La ora actuală acestea au un efect opus celui așteptat", potrivit Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador.