​​Un criminal condamnat în Germania în 1982 a reușit să obțină ștergerea informațiilor despre el din bazele de date online. Curtea Supremă a dat acest verdict, conform BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea Constituțională din Karlsruhe s-a pronunțat în favoarea omului care fusese condamnat în 1982 la închisoare pe viață pentru omorârea a doi oameni pe un yacht. Eliberat în 2002, bărbatul și-a exprimat dorința ca numele său să fie distanțat de crimă. Verdictul autorităților a forțat publicațiile să limiteze accesul la arhivele online.

Bărbatul se afla pe un vas care naviga în Marea Caraibelor, atunci când a împușcat mortal doi oameni și a rănit grav un altul. Un documentar și o carte au apărut în urma acestei crime. Publicația germană Der Spiegel are în arhive trei rapoarte despre acest caz care încă pot fi găsite la o simplă căutare pe Google.

În 2009, bărbatul a conștientizat de existența articolelor și a cerut ca acestea să fie șterse, invocând că nu mai se poate dezvolta din cauza acestora. Cazul a fost inițial refuzat de judecători, urmând ca decizia să fie întoarsă și bărbatului să i se dea dreptate.

Cazul câștigat de bărbat reaprinde o dezbatere în care Uniunea Europeană și Google sunt implicate. UE nu este de acord cu păstrarea informațiilor despre persoane în mediul online. Google, pe de altă parte, face cu greu față numărului mare de cereri de ștergere a informațiilor de acest gen pentru că aceștia mandatează completarea unui formular. Dacă acesta nu trece de Google, aceștia nu vor șterge datele cerute și așa se ajunge la procese ca acesta.